Džaferović s članom Bundestaga o Schmidtovim izmjenama: Zabrinjavajuće i nedemokratski

.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je zastupnika i izvjestioca CDU u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Petera Beyera.

 

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i svijetu, sa naglaskom na krizu u proteklih godinu dana, rat, kao i na predstojeće izbore u BiH.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su jako zabrinjavajući navodni prijedlozi Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona koji su procurili u javnost.

Džaferović je kazao da proces izborne reforme ne smije imati cilj da se jednoj političkoj stranci zagarantuje vječna pozicija u vlasti te da je nedemokratski uskraćivati pravo nekome da bude izabran u zakonodavni dom, samo zbog toga što ne pripada većinskoj već manjinskoj etničkoj skupini u kantonu u kojem živi.

Džaferović je kazao da politike prijetnji i ucjena ne smiju biti nagrađene, jer bi to ohrabrilo destruktivno ponašanje i vodilo u krizu sa nesagledivim posljedicama.

Razgovarano je i o implikacijama agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Razgovarano je o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, te ulozi Njemačke kada je u pitanju podrška integracijama, te regionalnoj stabilnosti i saradnji.