Džaferović: Treba li EU kazniti cijelu državu jer proruske snage koče reforme, to nije fer

.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za vodeći nizozemski list Trouw rekao je da Evropska unija ne treba kažnjavati cijelu BiH jer proruske snage koče ispunjavanje uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

"Želim Ukrajini sve najbolje i užasno je šta ona mora izdržati. međutim, sada je vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije ono što joj pripada, kandidatski status u EU", rekao je Džaferović.

On je kazao da članstvo Zapadnog Balkana u EU ne možemo samo gledati kao administrativno ili tehničko pitanje, ili u smislu jesu li uvjeti ispunjeni ili ne.

"Prvo se moramo osvrnuti na geopolitičku i geostratešku važnost. Zato što je Zapadni Balkan geografski u trbuhu EU. Politička i ekonomska stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu također znače veću stabilnost i sigurnost u EU. Ponuditi nam status kandidata bio bi jasan signal proruskim snagama u Bosni i Hercegovini da njihova politika nema šanse i jasan motiv za sve nas u zemlji da radimo za našu zajedničku budućnost u EU", kazao je Džaferović.

Dodao je da u BiH postoji opasnost da ruski utjecaj izazove negativne procese. Istakao je da su se u entitetu Republika Srpska desili brojni incidenti od krenuvši od januara ove godine.

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu, međunarodna zajednica odlučila je proširiti vojnu misiju EUFOR-a. Nakon toga više nije bilo incidenata. Vidite i da su Dodikovi napadi na nacionalne institucije smanjeni od kad su mu nametnute sankcije. Pomoglo bi da ih nametnu i neke druge velike zemlje poput Njemačke i Francuske. Ali opasnost da u Bosni i Hercegovini pod ruskim utjecajem krene negativan proces ostaje. Borimo se protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije ovdje", rekao je Džaferović.

Istakao je da u BiH postoji mogućnost rata, ali da se mora učiniti sve da se spriječi takav scenario, uključujući sve faktore u BiH, ali i međunarodnu zajednicu.

"Dodik ne krije svoje ciljeve. Jasno je rekao da mu je secesija cilj. Ali ne može biti nikakvog razdvajanja ili razdvajanja bilo čega, a svakako ni mirnog", istakao je Džaferović.

On je kazao da BiH treba dobiti kandidatski status jer se ne može čekati da proruske snage ispune uvjete.

"Potpuno sam svjestan da ne ispunjavamo većinu uvjeta koji su nam poslani. Ali vidite, ko će ispuniti te uvjete? Ne proruske snage. Trebamo li kazniti cijelu državu što ne ide naprijed jer oni drže ključ za zaustavljanje procesa unutar zemlje? Mislim da to nije fer. Na taj način EU šalje signal da ove snage uspijevaju svojom politikom u Bosni i Hercegovini", zaključio je Džaferović.

 

Foto:Arhiv