Džaferović u Bužimu: Želim da iz Unsko-sanskog kantona ubuduće dolaze samo vijesti o napretku

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je danas novoizgrađeni Trg Alije Izetbegovića u Bužimu.

Iskazavšvi zadovoljstvo prisustvovanjem svečanom činu u Bužimu, Džaferović je zahvalio Bužimljanima na njihovoj hrabroj borbi i doprinosu odbrani BiH. Istakao je kako su činom imenovanja Trga po prvom predsjedniku Predsjedništva BiH još jednom pokazali dosljednost i ustrajnost na putu kojim je rahmetli Alija Izetbegović išao.

 

"Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost novije historije BiH i ovom prilikom se zahvaljujem ovim ljudima u herojskom gradu što će ovaj Trg nositi ime prvog predsjednika, čovjeka koji je vodio BiH i osigurao njenu nezavisnost i priznanje, i koji je predvodio patriotske snage u odbrani BiH", kazao je Džaferović.

Dodao je da migrantska kriza koja pogađa Unsko-sanski kanton tokom posljednjih nekoliko godina ne smije uticati na život građana ovog dijela BiH.

"Rješavat ćemo migrantsku krizu, ali naš prioritetni posao je da radimo ovakve stvari o kojima smo danas u Bužimu govorili, da gradimo infrastrukturu, razvijamo ekonomiju, jačamo obrazovni i zdravstveni sistem. Želim da takve vijesti ubuduće dolaze iz Unsko-sanskog kantona i cijele BiH", poručio je Džaferović.

Općina i Općinsko vijeće dodjelili su Džaferoviću status počasnog građanina i to na dan kada se obilježava 26. godina od vraćanja statusa Općine ovom mjestu.

Osim Džaferovića, svečanosti otvorenja prisustvovali su Fadil Novalić, premijer bh. entiteta Federacija BiH, Nijaz Hadžikadunić, izvršni direktor za tehničke poslove u JP Ceste FBiH, Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, Edin Ramić, federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH te brojne zvanice iz političkog i društvenog života Unsko-sanskog kantona.

Projekat uređenja Trga Alije Izetbegovića uradio je Nedžad Branković, ukupna vrijednost iznosi 379.942,76 KM, a najvećim dijelom je finansiran sredstvima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH, dijelom i sredstvima Općine Bužim. U sklopu ovog projekta urađen je i kružni tok i saobraćajnica, koji se naslanjaju na sami Trg. Vrijednost ovog projekta iznosi 1,3 miliona KM, a finansiran je sredstvima JP Ceste FBiH.

"Za nas je posebno važno da se prisjetimo naših 479 šehida koji su utkali svoje živote u novo rađanje Općine Bužim, koja je tri puta gubila status općine. To je prepoznao prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović i svojom odlukom vratio herojskom gradu status općine. Mi smo sada fokusirani na budućnost, a jedan od takvih projekata je i ovaj, čijem svečanom otvorenju smo danas prisustvovali. U narednom periodu očekujemo još ovakvih i sličnih projekata i poruka iz Bužima", kazao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

U toku dana održan je i sastanak u Bihaću na kojem je bilo riječi o aktualnim problemima ovog dijela naše zemlje.