Koalicija: Džamija legitimna meta, bila je štab ISIL-a

Međunarodna koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je kako je meta njenog prošlosedmičnog zračnog udara na džamiju u Siriji bio komandni centar oružane grupe Islamska država Irak i Levant i kako je u tom napadu poginulo 12 boraca te grupe, prenose agencije.

Koalicija je saopćila kako su vjerski objekti zakonom zaštićeni od napada, ali kako je ta džamija izgubila takav status pošto je u njoj bio štab ISIL-a.

Sirijski državni mediji i opozicioni Opservatorij za ljudska prava naveli su u četvrtak kako su u seriji zračnih napada na mjesto Susa, u blizini granice s Irakom, poginuli ili ranjeni deseci ljudi, uključujući civile i borce ISIL-a.

Koalicija je u saopćenju, u kojem je fokus na džamiji, navela kako je nadziranjem te zgrade utvrđeno kada se u njoj nalaze samo pripadnici ISIL-a.

Napad je izveden u četvrtak, u trenutku kad je ona korištena za koordiniranje napada na snage koalicije i na sirijske opozicione snage koje SAD podržava.

Istrage o civilnim žrtvama

Susa se nalazi u posljednjem "džepu" pod kontrolom ISIL-a u Siriji, koji opozicione Sirijske demokratske snage sedmicama napadaju u namjeri da "očiste" tu oblast.

Navode o civilnim žrtvama u zračnim udarima u četvrtak koalicija u saopćenju nije ni potvrdila, ni negirala.

"Provodimo istrage svih vjerodostojnih navoda o civilnim žrtvama", navode.

Pripadnici ISIL-a nedavno su u toj oblasti napali naselje u kojem žive raseljena lica i oteli 130 porodica.

U sirijskom građanskom ratu, započetom 2011. godine, koji je postao složeniji uključivanjem drugih država i raznih oružanih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.