Džamije u Birminghamu napadnute praćkama

Džamije su pogođene velikim metalnim kuglama ispaljenim iz teških praćkih, pri čemu su razbijeni prozori.

Muslimanske grupe u Velikoj Britaniji su osudile napade praćkama na dvije džamije u gradu Birminghamu, kada je razbijeno nekoliko prozora tokom večernje molitve.

Džamija Masjid Qamarul Islam i obližnja džamija Al-Hijrah su u srijedu pogođene velikim kugličnim ležajevima ispaljenih teškim praćkama.

Naoružani policajci su "iz predostrožnosti raspoređeni", objavila je na Twitteru lokalna policija.

U četvrtak je policija saopćila da je pokrenula istragu o napadima, koji se vode kao zločini iz mržnje, dodavši da su dodatni policajci raspoređeni u tom području.

"Iako ne znamo u potpunosti motive, ovi ležajevi su veličine klikera i potencijalno mogu ubiti", navela je organizacija Bahu Trust, kojoj je sjedište u Birminghamu i koja upravlja nekolicinom britanskih džamija.

Organizacija za nadzor zločina iz mržnje Tell MAMA UK saopćila je da "snažno osuđuje napade praćkama" na džamije.

Porast incidenata

Do napada je došlo nakon što je 29-godišnji muškarac iz Birminghama uhapšen na osnovu sumnji za terorizam nakon što se automobilom zabio u sigurnosnu barijeru britanskog Parlamenta u Londonu u utorak.

Naveed Sadiq, koji se moli u džamiji Al-Hijrah, kazao je kanalu Sky News da smatra da su napadi vjerovatno "povezani" s onim što se desilo u Londonu.

Prošlog mjeseca je Tell MAMA saopćila da postoji uzorak porasta islamofobičnih incidenata nakon napada u Britaniji i u inostranstvu.

Grupa je saopćila da je došlo do porasta od 700 posto u antimuslimanskim incidentima u javnosti u sedmicama nakon napada u Manchester Areni u maju 2017, kada je 22 ljudi poginulo i stotine su ranjene nakon nastupa američke pjevačice Ariane Grande.