Džeba: Za formiranje vlasti potrebno je povjerenje, a narušilo ga je bošnjačko namatanje

Damir Džeba, predsjednik mostarskog HDZ-a jučer je bio jedan od trideset izabranih zastupnika u Skupštinu HNK koji je primio certifikat CIK-a i položio zakletvu. Ovih dana kreću pregovori stranaka za formiranje nove Vlade, a nastavak prve sjednice Skupštine planiran je za 3. decembar.

Džeba podsjeća kako je Hrvatska demokratska zajednica BiH, zajedno s koalicijom stranaka Hrvatskog narodnog sabora, pobjednik izbora u Hercegovačko-neretvanskom kantonu što nosi odgovornost, pravo i obvezu formiranja vlasti.

"Razgovarat će se sa svim političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini te predstaviti im program, koncept i načelo djelovanja u naredne četiri godine. Osnova i prioriteti će sigurno biti ono što smo i govorili u izbornoj kampanji, a to je razvoj u svim segmentima društva kako bi osigurali i opstanak i ostanak na ovim prostorima. Ovdje prije svega mislim na razvoj ekonomije, obrazovanja, turizma, saobraćajne infrastrukture i sigurnosti", kazao je Džeba.

Dodaje kako proces uspostave vlasti u ovom kantonu zavisi prije svega i o iskrenosti i povjerenju između političkih stranaka za djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

"Nažalost, sve je to vrlo ozbiljno narušeno jer su Bošnjaci, predvođeni svojim političkim strankama i oslonjeni na brojnost, odlučili opet Hrvatima nametnuti političke predstavnike te u konačnici izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Vrijeme će pokazati kako je ovo politički, ali društveno poguban potez za suživot u Bosni i Hercegovini. Nikada u historiji nije dobro prošlo nametanje političkih predstavnika odnosno kada jedan narod bira drugome narodu političke predstavnike", smatra predsjednik HDZ-a Mostar.

Vjeruje kako će ovaj saziv i Skupštine, ali i buduće Vlade HNK, imati znatno manje blokada u svom radu, da će se svi okupiti oko prohercegovačkih odnosno prohercegovačko-neretvanskih snaga u cilju donošenja kvalitetnih zakona i efikasne izvršne vlasti.