Džeko o motivu uoči duela s Islandom: Samim tim što sam tu s 37 godina vam sve govori

džeko
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će na Bilinom Polju snage odmjeriti sa selekcijom Islanda, a tim povodom na konferenciji za medije prisutnima su se obratili selektor Faruk Hadžibegić i kapiten Edin Džeko.

 

Novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naša reprezentacija otvara utakmicom protiv selekcije Islanda, a nakon kratkih priprema u Trening centru Nogometnog saveza BiH selektor Hadžibegić je posložio stvari.

"Favoriti smo ako ih pobijedimo. Imam respekt, svi igraju evropsku ligu. Prije 10 godina oni su bili nešto drugo, pa bi imao druge termine kako i šta reći, ali sada imam respekt i želim ukazati na važnost krajnjeg rezultata", kazao je Hadžibegić.

Dodao je da im je želja Evropsko prvenstvo i da postoji scenarij, ali da je najbitniji onaj sa deset pobjeda.

Želimo biti prvi, a to možemo samo sa deset pobjeda. Moramo ostati realni i imati sportske zahtjeve. Imaju i oni želje, imali su prijateljske utakmice kada mi nismo imali, što govori šta oni žele od ovih kvalifikacija. Moramo biti optimistični, ali i njih respektovati", dodao je naš selektor.

Kazao je da nema tajni u reprezentaciji, da momci imaju veliki želju te da će nakon večerašnjeg treninga odrediti ko će igrati. Naglasio je da će pokušati igrati ofanzivno koliko im protivnik dozvoli da igraju.

Kapiten Edin Džeko ekipi se priključio jučer, a na konferenciji za medije na Bilinom Polju je kazao da imaju deset utakmica i da je svaka utakmica bitna.

"Početi kvalifikacije provjerom je nešto što želimo, ali to moramo pokazati na terenu. Pobjedom na otvorenju kvalifikacija imali bismo samopouzdanje i euforiju da što stabilnije i jače uđemo u naredne utakmice. Manje bi bilo napetosti i ‘moranja’. Spremni smo pa vidjet ćemo sutra", izjavio je Džeko.

Govorio i o želji i volji za ovim EP s obzirom da je mnoge prilike naša reprezentacija propustila.

Samim tim što sam ovdje sa 37 godina govori o mojoj želji. Mnogi moji saigrači idu na odmor, ali meni to nije želja. Najsretniji bi bio da ova reprezentacija sa selektorom napravi veliki rezultat i odemo na EP koje smo u prošlosti zaslužili. Zašto nismo uspjeli, bilo je raznih faktora, ali sada smo tu i sve zavisi od nas i naše ekipe", dodao je Džeko.

Naglasio je da svi imaju motiv, da su šanse 50:50 te da će teren pokazati ko želi više. Naš tim večeras će odraditi i posljednji trening pred sutrašnju utakmicu.

Utakmica BiH i Islanda se igra sutra na Bilinom Polju s početkom u 20:45 sati.