Dženaza Ramizu Nukiću bit će klanjana sutra

sa
Tokom genocida Ramiz je izgubio oca Šahina i brata Velida, te mnogobrojnu rodbinu

U seoskom mezarju Kamenice kod Bratunca, sutra će biti klanjana dženaza i ukop Ramizu Nukiću, koji je preminuo jučer nakon kratke i teške bolesti u 63. godini života, saopćio nam je njegov sin Šaćir.

Rahmetli Ramiz, poznat je po sakupljanju kostiju ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici, ovih dana vodi bitku s bolešću, koja ga je zadesila prije nekoliko mjeseci.

 

Foto:Avaz

 

Želio nastaviti skupljati kosti

Prije pet dana portal "Avaz", posjetio je Ramiza u njegovom domu, a njegov sin Šaćir nam je kazao da je Ramiz prije nekoliko dana otpušten iz bolnice na kućno liječenje.

Pritisnut teškom bolešću pluća, Ramiz nam je šapatom kazao da se nada brzom oporavku i da mu je najveća želja da nastavi sakupljati kosti ubijenih Bošnjaka Srebrenice.

Ramiz se prije 22 godina vratio u Kamenice i tokom čišćenja livade za izgradnju svoje kuće pronašao skelet i nakon toga je krenuo da traži kosti po okolnim njivama i šumi. Radio sam kuću i ujedno sam išao tražiti kosti po šumi. Kada pronađe kosti obavijesti Institut za nestale. Iz Instituta su mu uvijek potvrdili da su pronađene kosti žrtava Bošnjaka srebreničkog genocida.

Mnogi identificirani

Tokom dvije decenije Ramiz je po vrletima Kamenice i Buljim kod Bratunca sakupio više od 300 skeletnih ostataka, od kojih su mnogi identifikovani, a tu su i brojni predmeti žrtava genocida.

Tokom genocida Ramiz je izgubio oca Šahina i brata Velida, te mnogobrojnu rodbinu. 

Njegova želja je bila da se nađu kosti ubijenih, pa makar jedna kost ljudskog tijela. Sa porodicom je živio od svog rada, a kao jedino primanje imao je naknadu za demobilisane borce.