Džihadista Ljadrovci: Želim stvoriti "Islamsku državu" na Kosovu i rado ću umrijeti za nju

Primjer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca, koji je u dva navrata ratovao za ISIL u Siriji, a potom se vratio kući, gdje i dalje propovijeda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu zauzdati problem terorizma.

Entoni Lojd (Anthony Loyd), novinar britanskog lista  "The Times", u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom "Džihadisti ISIL-a koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat", opisuje Ljadrovcijev slučaj. 

Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIL-a s Kosova svjedočio jednom od najstrašnijih ubistava koje je teroristička organizacija izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je vidio Sirijca vezanog za kolac i raznijetog raketnom granatom. To sigurno nije najgora stvar koju sam vidio među egzekucijama, čak i djeca su navikla da gledaju takve stvari – rekao je govoreći o tome koliko je lojalan ISIL-u – navodi se u tekstu novine "The Times".

Ljadrovciju nije suđeno nakon njegovog prvog puta u Halep 2013. godine, gdje je bio dio Fronta al Nusra: ispitivan je 11 sati poslije čega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015. godine) – gdje je služio u albanskoj jedinici egzekutora ISIL-a Lavdrima Muhadžerija – osuđen je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije riješen problem njegovog djelovanja.

- Kalifat nije gotov - rekao je ove sedmice Ljadrovci, četiri mjeseca nakon oslobađanja. 

- Želim stvoriti "Islamsku državu" na Kosovu i rado ću umrijeti za nju -  prenosi "The Times" izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnići, u izjavi za britanski medij, kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanjem terorista, već s deradikalizacijom – otklanjanjem posljedica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikalizacije nije obavezan, a većina terorista je, inače, nepopravljiva, kaže tužilac.

Kosovske sudije se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ISIL-a zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa ih mahom osuđuju na kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zločina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uvjetnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

U tekstu podsjeća i da su Kosovari bili umiješani u nekoliko terorističkih zavjera u Evropi kod kuće. Šestero Albanaca s Kosova, muškaraca i žena, uhapšeno je u Njemačkoj prošlog juna 2017. zbog umiješanosti u dvije zavjere koje su targetirale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mjesec ranije, osmero ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere, prenosi "Blic".

Vlasti na Kosovu imaju podatke o 348 osobe koje su putovale u Siriju da se pridruže ISIL-u od 2012. godine do danas. Mnogi su umrli, ali neki su se i vratili. Prema pojedinim sigurnosnim procjenama, broj kosovskih džihadista jednak je ukupnom broju esktremista u svim ostalim zemljama Balkana zajedno. Osim toga, albanska jedinica jedina je s Balkana koja postoji samostalno unutar ISIL-a, što pokazuje da je broj boraca iz redova Albanaca poprilično veliki.