Edina Keserović: Ponosna sam na moj grupni fitness trening za starije osobe

rtv
Živimo u stolici, većinu vremena provedemo sjedeći, sjedimo pred televizorom i raznim tv ekranima, ne krećemo se, a nevježbanje opravdavamo nedostatkom vremena.

 

A tjelesna neaktivnost uništava naše zdravlje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tjelesna neaktivnost je jedan od glavnih uzroka između ostalog i dijabetesa, bolesti srca, te zdravstvenih tegoba s kičmom. Kombinacija fizičke neaktivnosti s nezdravom prehranom i pušenjem može uzrokovati i do 80% preranih bolesti srca i krvnih žila. S druge strane brojni su benefiti tjelesne aktivnost: tjelesna aktivnost produžuje život, smanjuje rizik oboljevanja od mnogih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, moždanog udara, pretilosti, raka debelog crijeva, depresije itd. Edina Keserović, diplomirani fizioterapeut i instruktorica grupnog fitnessa

Kaže da je tjelesna aktivnost važna kod svih dobnih skupina. Ističe zadovoljstvo da je na tjelesnu aktivnost „natjerala“ i one nešto starije, jer dva puta sedmično, ponedjeljakom i četvrtakom u teretani Olympia Gym vodi grupni fitness trening za starije osobe.

Interesom, posebno ženskog spola je zadovoljna. Kaže da nikad nije kasno da se odlučite biti tjelesno aktivni, jer će vam se višestruko vratiti

Kada su u pitanju djeca Keserović savjetuje tjelesne aktivnosti na otvorenom i u prirodi

Svjetska zdravstvena organizacija 2003. godine pokrenula je inicijativu da se svakog 10. maja obilježava Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno da se provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Pokrenimo se i vježbajmo, jer kretanje znači kvalitetniji, sretniji, zdraviji i duži život.