Ef. Mahić: Porazna je činjenica da je institucijama godinama poznata istina o grobnici na Korićanskim stijenama, ali je nisu htjeli otkopati!

Home

Ef. Mahić: Porazna je činjenica da je institucijama godinama poznata istina o grobnici na Korićanskim stijenama, ali je nisu htjeli otkopati!


U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kozarac sutra, 12. septembra, od 10 do 11 sati, veći broj porodica ubijenih Kozarčana na Korićanskim stijenama posjet će lokalitet novootkrivene masovne grobnice na istoimenoj lokaciji, prenosi INS.

Podsjetimo, 21. augusta 1992. godine na odronima Korićanskih stijena streljano 185 muškaraca, od kojih su većina bili zarobljenici logora Trnopolje. Tijela ubijenih su prilikom samog strijeljanja padala niz kamene litice. Iako je 185 osoba ubijeno, nekoliko njih je preživjelo strijeljanje i pad s litice, tako da su bili u prilici svjedočiti i otkriti detalje ovog institucionalno organiziranog zločina.

Tijela ubijenih su u više navrata organizirano premještana i skrivana na više različitih lokacija u neposrednoj blizini mjesta ubistva. Do sada su posmrtni ostaci od 76 ubijenih pronađeni i pokopani u Šehidskom mezarje Kamičani-Kozarac.

koricanske_stijene2.jpg - Ef. Mahić: Porazna je činjenica da institucijama godinama poznata istina o ovoj grobnici, ali je nisu htjeli otkopati!

„Međutim, ni njihovi skeleti uglavnom nisu potpuni i često se radilo o samo nekoliko kostiju koje su pokopane, tako da pored toga što se očekuje da novootkrivena grobnica krije kosti preostalih ubijenih za čijim kostima njihove porodice tragaju više od 25 godina i porodice onih koji su već pokopale samo par koščica od svojih najmilijih se nadaju da će se u ovoj grobnici napokon otkriti i preostale dijelove njihovih tjelesa“, kazao je za Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

Nažalost, dodao je ef. Mahić, lokacije ove grobnica je bila mjerodavnim institucijama poznata već dugi niz godina, ali "iste nisu imale senzibiliteta da nalože njeno otkopavanje i daljne korake, što je dodatna poražavajuća činjenica za sve one koji tragaju za posmrtnim ostatcima svojih najmilijih i nakon 25 godina".

„Velika je vjerovatnoća, prema iskazima svjedoka ovog zločina, da novootkrivena grobnica na Korićanskim stijenama krije ostatke od preostalog broja ubijenih Kozarčana na ovom lokalitetu iz 1992. godine“, naveo je ef. Mahić, prenosi INS.

 

(Izvor: INS)

Objavio: Pon, 11/09/2017 - 11:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top