Efendija Velić o izjavama Sebastiana Kurza: Vjera se ne kupuje, niti se prodaje, ona dolazi od Boga!

Home

Efendija Velić o izjavama Sebastiana Kurza: Vjera se ne kupuje, niti se prodaje, ona dolazi od Boga!

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz nedavno je svojim izjavama uzburkao duhove građana BiH. 

Naime, Kurz je u intervjuu za njemački Handelsblatt izjavio kako se u Sarajevu ili Prištini ženama plaća da se potpuno pokriju kada izlaze vani, kako bi promijenile sliku grada.

Izrazio je i zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje zapadnog Balkana.

 

Nepoznavanje situacije

Muhamed efendija Velić, imam džamije u sarajevskom naselju Stara Breka, jedan je  od onih koji je ostao zatečen izjavama austrijskog ministra vanjskih poslova i naglasio kako se radi o političkoj tendencioznosti.

U izjavi za Avaz.ba, Velić je kazao da smatra kako se ne radi o nepoznavanju cijele situacije.

- Zatečen sam izjavom austrijskog ministra Sebastiana Kurza, jer mislim da se ne radi o nepoznavanju stvari već, nažalost, o izvjesnoj političkoj tendencioznosti. Zbog ovakvih stvari, čovjek bude tužan - rekao je Velić.

Naglasio je kako vjera nije i ne može biti predmet trgovine.

- Ona nit' se kupuje, niti se prodaje. Ona dolazi kao dar od Boga i izraz je potpune slobode. Marama na ženskim glavama je simbol vjere i slobode, to nije i ne može biti rezultat prisile niti ikakve međuljudske trgovine. Ona je znak ugovora s Bogom, to je simbol morala, čestitosti, čednosti i mira. One žene koje nose maramu na glavi ili koje imaju hidžab, kako se to u islamskoj nomenklaturi zove, one odlučno kazuju i pokazuju svijetu da od njih - taj isti svijet može biti miran, jer su one svoj mir pronašle - istakao je Velić.

 

Izostala osuda napada u Kiseljaku

Velić je, također, kazao da je očekivao od kulturne evropske gospode da osude bestijalan napad na pokrivenu ženu u Kiseljaku, a ne da dodatno još pušu u krila fašističkim tendencijama na ovim prostorima.

- Ta evropska politička gospoda, naučili smo to, u osudnim trenucima uglavnom zakažu i razočaraju - zaključio je Velić.

 

IZ BiH osudila izjave Kurza

U osudama izjave Sebastiana Kurza oglasila se i Islamska zajednica BiH.

- Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način i ostaju pri  stanovištu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način na koji želi - stoji u saopćenju Ureda za odnos s javnošću Rijaseta, u kojem se dalje navodi:

- Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije EU posvete više pažnje zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira.

Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu - kaže se na kraju saopćenja.

 

(Izvor: Avaz)

Objavito: Čet, 08/24/2017 - 13:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top