Egrlić: Nepristupanje Transportnoj zajednici bio bi veliki gubitak i izolacija BiH

Home

Egrlić: Nepristupanje Transportnoj zajednici bio bi veliki gubitak i izolacija BiH


Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić ističe da zastoj u pristupu Transportnoj zajednici zapadnog Balkana znači prije svega nemogućnost apliciranja i dobijanja određenih sredstava, tako da već sada imamo upitnih 500 miliona KM za različite projekte.

Pojasnio je da nam još nisu uskraćena prava na njih, već da je to odgođeno i dat dodatni rok za usaglašavanje stavova u BiH da bismo pristupili Transportnoj zajednici.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Samitu u Trstu nisu prisustvovali potpisivanju Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Egrlić je dodao da je transportna politika vrlo važna i složena i da ona ubrzava promet ljudi i robe, novca i doprinosi boljem razvoju regiona.

Naglasio je da regioni koji nemaju izgrađene puteve nemaju nikakvu perspektivu i ne mogu biti konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu. 

"Očekujem da će doći do usaglašavanja stavova jer bi u suprotnom nepristupanje Transportnoj zajednici bio jedan ogroman gubitak i svojevrsna izolacija u transportnom smislu", dodao je Egrlić.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Ned, 16/07/2017 - 10:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top