Ekskluzivne slike i priča za Cazin.net iz Neuma - krcate plaže i bogata ponuda

neum1
Protekli vikend je bh. more, Neum bio krcat i popunjen do zadnjeg mjesta.

 

Dodatni razlog tome je odluka Hrvatske da uvede samoizolaciju od 14 za bh. državljane koji se odluče ići u tu zemlju. Bosanci i Hercegovci su bili šokirani jednom takvom odlukom, a mnogi koji su svoj odmor i planirali u Hrvatskoj, promijenili su planove i rezervisali smještaj u Neumu.

Image
neum parking

Nije bilo valjane reakcije državne vlasti da zaštite gradjane BiH. Jedinu pravovremenu reakciju i poziv na zaštitu digniteta države BiH i njenih gradjana u ovom slučaju uputio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji je tražio od Vijeća ministara da hitno reaguje i uzvrati istom mjerom, kako bi Hrvatsku primorali da ukine svoje mjere i omogući ravnopravan status gradjanima obje zemlje.

Nažalost, nije bilo sluha niti razumijevanja od Vijeća ministara, a tek nakon 5 dana, iz državne vlade su najavili ovakav pristup, koji je Šepić predložio odmah nakon je Hrvatska uvela mjere samoizolacije. Pokazalo se ispravnim potezom, jer već jutros iz Hrvatske najavljuju ‘ublažavanje mjera’ za BiH.

 

Ali, vratimo se na priču o Neumu. Do njega se za vikend dolazilo preko Svitave, teritorijom BiH, užim putevima, ali dovoljno prohodnim, zbog toga što je Hrvatska zabranila čak i tranzit za bh. gradjane.

Image
nm

Ponuda u Neumu je dovoljno široka, od smještaja u privatnim apartmanima, od 10 KM po osobi pa naviše, ili u motelima i hotelima od 30 KM s doručkom pa naviše. Cijene u prodavnicama su iste ili nekih proizvoda i niže nego u ostatku BiH, a u kafićima se prosječna kahva plaća 2 KM, sok 2-3 KM, a kugla sladoleda od 1-2 KM.

U restoranima hrana i ponuda je na visokom nivou, a prosječna cijena srednje pizze je 7-8 KM, što je niže nego i u glavnom gradu BiH.

Image
4

 

Plaže su bile krcate, kafići i restorani takodjer. Na mnogim mjestima, organizovana je i muzika uživo. More je jako čisto, što potvrdjuje i nekoliko slučajeva da su kupači ‘sreli ježa ili zvijezdu’, jer se zna da oni budu isključivo tamo gdje je čista voda. Neum se dodatno gradi, koliko se moglo vidjeti, ima nekoliko novih hotela i širi se ponuda, iako je jako puno prostora i mogućnosti za njegov razvoj. Posebno bi to morale shvatiti i vlasti BiH i okrenuti se jače razvoju vlastitih turističkih potencijala i ponude na bh. moru, imajući na umu aktuelne situacije i zatvaranje granica prema drugim državama.

Ono što smo na nekoliko mjesta uočili i želimo apelirati na lokalnu vlast da više posvete pažnje održavanju čistoće javnih površina, mjesta za sunčanje i plaža. U prilogu ćemo ostaviti samo jednu sliku, punih kanti za smeće u pola bijela dana. To se ne smije dešavati i mora brže i češće oslobadjati i čistiti, kako bi ugodjaj za sve one koji jednom dodju u Neum bio kompletan, kako bi poželjeli da se što prije ponovo vrate.

Poneki nacionalistički natpis na zidovima, stepenicama je takodjer višak i vjerujemo da će i to, radi budućeg razvoja grada i turizma u tom gradu, lokalne vlasti uklanjati i ne dozvoljavati poruke koje dijele ili šire mržnju, koja našoj zemlji nije potrebna. Vjerujemo da će, nakon što se i ove stvari dodatno urede, većina posjetitelja odlučiti uvijek vraćati ovdje i da će bh. more, Neum i okolica sve više se razvijati i privlačiti i domaće i strane turiste u budućnosti.

(Slike, priča i komentar našeg čitatelja kojem se zahvaljujemo za materijal.)