Ekspert ustavnog prava o odluci Ustavnog suda BiH u slučaju uputstva CIK-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o načinu raspodjele mandata, odnosno, popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Šta je naredni korak, za N1 je pojasnio ekspert ustavnog prava, Nurko Pobrić.

"Može se odluka komentarisati bar na dva načina; Ustavni sud BiH je ovdje striktno tumačio Ustav, te se proglasio nenadležnim. U nekim drugim slučajevima, Ustavni sud je razmatrao ustavnost drugih općina i ulazio je u meritum stvari, odlučivao je da li su odredbe pojedinih statuta ustavne ili ne. Iako se statuti gradova/općina razlikuju od provedbenog akta CIK-a. Prema tome, Ustavni sud je mogao da donese takvu odluku. Bliži sam da je odluka ispravnija, nego da su počeli raspravljati o ustavnosti odluke. Radi se o provedbenom aktu u kojem stoji da poslije svakih izbora CIK vrši preračun broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH", kazao je.

Da li je Ustavni sud trebao razmatrati odluku?

"Dakle , Ustavni sud mora razmatrati sve ono što mu dođe. Druga je stvar kako će on odlučiti. Što se tiče Suda BiH tu postoji jedna mogućnost i hipotetički ovo upustvo je moglo doći pred Sud BiH ali onda bi se samo ispitivala zakonitost. Mogao bi ispitivati pod određenim procesnim pretpostavkama da li je u skladu sa zakonom, tj. Izbornim zakonom",dodao je Pobrić.

Šta slijedi poslije?

"Slijedi konstituisanje Doma naroda što je očito iz prakse. Čak i prije donošenja ovog upustva, to su učinile neke skupštine, tako da smatram da će Dom naroda federalnog parlamenta biti konstituisan", ističe Pobrić.

Još je dodao:

"Ustavni sud FBiH nije nadležan da ispituje ustavnost bilo kojeg propisa, zakona koji je državnog karaktera. On ispituje zakonitost federalnih procesa".