Eksplozija u Leverkuzenu usmrtila jednu osobu, ranjeni radnici

eksplozija
Jedna osoba je umrla, a 16 je ranjeno kada je eksplozija potresla industrijski park za hemikalije u gradu Leverkusen u zapadnoj Njemačkoj.

Eksplozija se dogodila u 9:40 ujutro, što je izazvalo požar u skladištu goriva u Chemparku, industrijskom parku za hemijske kompanije, uključujući Bayer i Lanxess, rekao je operater Chemparka Currenta.

Još uvijek traje potraga za četvero ljudi, rekao je menadžer Chemparka Lars Friedrich novinarima nedugo nakon incidenta u utorak. Najmanje dvoje od 16 povrijeđenih radnika teško su ozlijeđeni, dodao je.

Požar je sada stavljen “pod kontrolu”, rekao je glasnogovornik Currente Maximilian Laufer. Potraga za pet nestalih radnika je u toku, dodao je Laufer. Razlog eksplozije zasad je nepoznat.

Nakon eksplozije, koja je dramatične kolutove dima uputila u zrak iznad mjesta, policija je zatražila od obližnjih stanovnika da ostanu u zatvorenom i zatvore vrata i prozore.

Currenta je rekao da bi trebali isključiti i klimatizacijske sisteme dok je mjerio zrak oko lokacije za moguće otrovne plinove.
Sirene i upozorenja za hitne slučajeve na mobilnoj aplikaciji njemačke agencije za civilnu zaštitu upozorili su građane na “ekstremnu opasnost”.

Nekoliko obližnjih autoputeva zatvoreno je, a policija je rekla da bi vozači trebali zaobilaznim putem izbjeći to područje.