Elmedin Konaković državi dužan 41.937 KM!

Samoprozvani borac za pravdu i smijenjeni nesposobni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković već devet godina ne želi platiti dug kantonalnoj kompaniji ZOI 84 u iznosu od 41.937 maraka, pokazali su dokumenti koji su u posjedu „Dnevnog avaza“.

Potpisan ugovor

Toliko je, naime, dužna nekadašnja privatna Konakovićeva firma „Sport Centar“ na osnovu ugovora sa ZOI-jem 84, sklopljenog u oktobru 2009. godine, o zakupu prostorija u Olimpijskom kompleksu Zetra.

Konaković je, što potvrđuju i zvanični dokumenti, ugovor o zakupu potpisao s tadašnjim direktorom ZOI-ja Nedžadom Ajnadžićem, na period od pet godina, gdje je jasno definirano, u članu 6., da će „zakupac plaćanje vršiti unaprijed, početkom mjeseca za tekući mjesec, a na osnovu ispostavljene fakture“.

No, Konaković je koristio usluge Zetre ostavljajući samo dugove iza sebe. Prestao je plaćati pristigle fakture već u decembru 2010. Čak ga je 2012., u službenom dopisu, opominjao i tadašnji čelnik ZOI-ja Salko Hasanefendić, koji je mu je pisao: „Obavještavamo Vas da smo uvidom u poslovne knjige Preduzeća sa stanjem na dan 24. 4. 2012. utvrdili da je stanje Vašeg dospjelog, a neutuženog duga po osnovu zakupa prostora u olimpijskom kompleksu Zetra iskazano u visini od 25.648 KM.“


 Ugasio firmu

Ali, umjesto da dugove regulira, Konaković je dvoranu napustio, sjedište firme prebacio u Skenderiju i ubrzo udio u vlasništvu prepustio poslovnom kolegi Hadisu Zubanoviću.

Nedugo zatim, početkom 2015., novi čelnik ZOI-ja Midhat Hubijar podnosi Općinskom sudu u Sarajevu tužbu radi naplate dugovanja, ali firma „Sport Centar“ koju je osnovao Konaković otišla je u likvidaciju, a dugovi državi ostali neplaćeni.

Inače, Konaković je samo fiktivno napustio SDA da bi i dalje ostao njen propagandni satelit.

Nesposobni premijer ljut na „Avaz“

Zbog antikorupcijskog pisanja naših novinara o njegovim talovima, najnesposobniji premijer u historiji KS i kum Keme Ademovića, koji ponovo daje izjave o političkim likvidacijama, Konaković u ime svoje abortus stranke daje saopćenja protiv našeg lista. 

Reakcije čitalaca njegovog profila najbolje govore koliko građani vjeruju nesposobnjakoviću koji je uništio nekoliko firmi, Kanton, a sada se s biroa rada želi opet uhljebiti u politici.



Reakcije čitalaca njegovog profila najbolje govore koliko građani vjeruju nesposobnjakoviću koji je uništio nekoliko firmi, Kanton, a sada se s biroa rada želi opet uhljebiti u politici.

Kako je za tri mjeseca potrošio 241.000 maraka

Konaković je za prva tri mjeseca ove godine, dok je rukovodio Kantonom, što potvrđuju i zvanični dokumenti Vlade KS, potrošio ukupno 241.500 maraka narodnog novca. On je 135.500 KM potrošio na podršku raznoraznim neprofitnim organizacijama. U ovu svrhu planirano je bilo ukupno 153.000 KM, a Konaković je potrošio 135.500 KM, ostavivši na računu Vlade mizernih 12.500 KM. Ostalih stotinjak hiljada maraka potrošio je na dodjelu novca određenim pojedincima, ali bez jasno utvrđenih kriterija.

100.000 KM iz budžeta dao KK Bosna, zbog čega je prijavljen Tužilaštvu KS