Najbolji student Tehničkog fakulteta u Bihaću: “Moji prvobitni planovi su ostati u BiH!”

Emina Halilović rođena je 4.2.1996. godine u Gradačcu. Diplomirala je na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću, odsjek Tekstilni, smijer Modni dizajn, s prosjekom ocjena 9.85, nakon čega je osvojila nagradu za najboljeg studenta Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću za 2018.godinu, od strane Federalnog ministarstva.

Emina je govorila za portal Biscani.net, a razgovor s njom donosimo u nastavku članka.

RazgovaralaAmila Žunić 

Emina, prije svega hvala Vam jer govorite za naš portal Razlog našeg razgovora je svakako jedan odličan uspjeh koji ste ostvarili nedavno. Nosite titulu najboljeg studenta Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, na čemu Vam čestitati, prije sve. Koji je prosjek ocjena u pitanju?

Da li je ovo prvi put da ste primili ovakvu nagradu?

Koliko se cijeni trud i znanje studenta u Bihaću?

-Prosjek ocjena pri završetku četverogodišnjeg sudija je bio 9.7. a prosjek sa kojim sam diplomirala je 9.85.

Pored nagrade za najboljeg studenta, dobili ste i novčanu nagradu. Koliki je to stimulans i za Vas, ali i za ostale studente?

-Pored ostalih nagrada primljenih u toku školovanja, ovo je prva nagrada od Ministarstva kulture, obrazovanja i sporta, koja je ujedno poseban stimulans, kako za mene tako i za kolege pri usavršavanju u već odabranoj struci. Nakon što se prepoznaju/uvide, trud i znanje dobivaju na važnosti te se počinju cijeniti.

Da li studenti u Bihaću imaju dovoljno mogućnosti za stipendiranje, po Vašem mišljenu?

-Postoji mnogo mogućnosti za stipendiranje, koje su dostupne svim studentima jednako, bez obzira o kom Univerzitetu se radi.

Zašto ste odabrali baš taj odsjek?

-Odluka za upis na Modni dizajn na Tekstilnom odsjeku je rezultat sudbine i ljubavi prema struci i svim stvarima koje ta struka nosi.

Kakvi su planovi nakon završetka prvog ciklusa studija?

-Moje obrazovanje i potraga za znanjem će se sa sigurnošću nastaviti, u, za to određeno vrijeme.

I za kraj, ostajete li u BiH, možete li ovdje zamisliti svoju budućnost?

-Bez obzira gdje se nalazili, sve dok radimo ono što volimo, možemo se nadati uspjehu te očekivati napredovanje, stoga su moji prvobitni planovi ostanak u BiH.

Još jednom Vam se želim zahvaliti na izdvojenom vremenu u ime Portala i želim Vam mnogo uspjeha!

-Hvala Vam na lijepim željama.