Emotivna ispovijest porodice Memić uoči presude: Šest godina boli i muke, šta smo sve preživjeli, samo mi znamo

sa

Prije više od šest godina Dženan Memić je 8. februara izašao u šetnju sa svojom tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Šetnja je završila kobno. U večernjim satima Dženan je zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži. Preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Dženan Memić je imao samo 21 godinu. Od tog februara 2016. godine pa sve do danas porodica Memić se bori da dokaže da je Dženan ubijen. Borbu vode svaki dan i bore svakim dijelom svog tijela.

Kakav je bio Dženan Memić?

I sutra bi konačno mogao doći djelić pravde. U Sudu BiH zakazano je izricanje presude po optužbama za prikrivanje dokaza i davanje lažnog iskaza.

Optuženi su Alisa Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Bez obzira na sutrašnji ishod, porodica Memić neće odustati. Kažu da se nikada neće predati, jer bi to za njih značilo da su izdali Dženana.

Uoči presude, porodica Memić dala je emotivnu ispovijest Raportu. Našoj novinarki Muriz i Arijana pričali su o najtežim trenucima kroz koje prolaze proteklih godina. Sa suzama u očima su govorili o Dženanovom djetinjstvu, njegovim uspjesima… Na pitanje kako ste, Muriz Memić nam je rekao:

“Iskreno da vam kažem, ne znam na to odgovoriti. Govorimo da smo dobro, a Boga mi, daleko je to od dobrog. Izgledamo normalno. Još smo u grču. Ne znam da odgovorim na ovo pitanje”.

Porodica Memić u borbi za pravdu već šest godina (Foto: Nedim Grabovica/Raport)

‘Dženan je bio dobar momak’

Arijana nam je kazala da je ovo jedino pitanje na koje do sada nisu naučili da daju odgovor.

U njihovom toplom domu na zidovima se mogu vidjeti fotografije nasmijanog Dženana. Gledajući u ove fotografije, Muriz nam je kazao da je Dženan uvijek bio poseban. Svi njegovi učitelji i nastavnici od samog početka borbe su uz porodicu Memić. Istaknuo je da su mnogi pisali o njemu, pa čak i njegovi učitelji. Ta emotivna pisma, koja je javnost nekoliko puta mogla pročitati, govore o tome koliko je Dženan bio dobar momak.

“Još kao dijete je bio poseban. Kada je je bio dijete, radio je neke odlične stvari. Čudio sam se otkud mu te ideje. Bio je ponos generacije u školi. Odličnim uspjehom je završio gimnaziju. Počeo je studirati Pravni fakultet. Znate li da je on vodio finansije u kući i to sa 21 godinom? Bolje se o tome brinuo od mene. Samo je gledao naprijed. Pozitivno je gledao na život. Ispričat ću vam jedan detalj. Sa 18 godina je položio vozački ispit. Odmah se uputio u Njemačku sebi da kupi automobil. Svi njegovi drugovi su uvijek gledali u njega. Šta god je trebalo da se riješi, zvali bi Dženana da im pomogne”, priča Muriz.

Arijana Memić o svom bratu

Potom je dodao:

“Imao sam običaj reći da su bili neki predznaci. Samo što mi to ne znamo tumačiti. Interesantno je da niko od nas još nije rekao rahmetli. Isto kao da je još uvijek tu. Da li zato što borba još uvijek traje… Ne znam… Mi sada sjednemo i smijemo se njegovim biserima. Jednu noć smo se zapričali i smijali. Efendija je bio sa nama i, kada je otišao, nazvao me. Pitao me da nismo možda pretjerali zbog Munevere. Rekao sam mu da nismo i da se i ona smijala. Uvijek mi je Dženan govorio kako voli da bude sa mnom. Znate, njegova soba je bila na spratu. Munevera ustaje rano da nam napravi kafu ukoliko nas dvojica negdje idemo ranije. On silazi i legne pored mene, sve dok kafa ne bude gotova. Legne, i zagrli me”, kazao nam je sa suzama u očima Muriz.

Bratsko – sestrinski odnosi nisu uvijek bajni. Međutim, braća i sestre mogu pružiti najviše ohrabrenja i podrške kada nas životna iskušenja sruše.

Tajne koje niko nije znao

Ljubav i povezanost Arijane i Dženana bila je posebna. Arijana je plačući za Raport govorila o odnosu sa svojim Dženanom:

“Teško mi je… Nismo odavno o tome pričali… Nekako u posljednje vrijeme teme su uvijek bile oko suđenja. Naša ljubav je bila posebna. I sa roditeljima smo imali poseban odnos. Mi smo bili kao četiri najbolja prijatelja. Sve smo jedni drugima pričali. Sve tajne smo dijelili Dženan i ja. Tajne koje niko nije znao. Voljela sam njegove šale. Volio je puno da se šali. Kada mu je bio posljednji rođendan, slavili smo svi zajedno. Obično bi išao negdje da slavi sa svojom rajom.

Međutim, na svoj posljednji rođendan nas je pozvao sve i okupio da budemo skupa. Imali smo neku našu raju. Svi su ostali tu i sada kada njega nema. Svi se držimo zajedno. Mada, sve je to super, svi smo tu, ali bez njega ništa nije isto. Ne znam ko je imao za njega jednu ružnu riječ da kaže. Taj ne postoji. Uvijek je bio spreman pomoći svima. Bio je poseban. Bio je dijete u duši. Nije bio iskvaren. Imao je zarazan smijeh. Čovjek nije mogao biti ljut na njega”, kazala nam je Arijana.

Arijana nije mogla sakriti suze (Foto: N. Grabovica/Raport)

Šta se sve desilo te kobne noći?

Arijana je imala samo 20 godina kada je morala zajedno sa svojim ocem Murizom krenuti u borbu za pravdu i istinu za svog brata.

“Nekada ne mogu sebe da prepoznam. Uvijek sam bila mirna i povučena. Ovo me je promijenilo. Omladina u našoj porodici je preko noći odrasla. Sve je ostavljeno po strani. Ovo nam je ostao prioritet. Sve ostalo što se dešava, mimo ovoga, prolazi pored”, kazala je Arijana.

Međutim, kako kaže Muriz, svaki dan tokom ovih šest godina i devet mjeseci se preispituje.

“Svaki tren i uzdah moj je povezan sa ovim. Nekada te stid i samog sebe. Hiljadu pitanja… Kako se to moglo desiti? Koliko nam je trebalo da to spriječimo? Vjerujte da se moglo spriječiti. Međutim, opet na kraju kažete sudbina… Da te neko odvede na to mjesto, tako naivno. To je Alisa uradila Dženanu”, kazao je Muriz Memić.

Dženan je preminuo 15. februara. Sedam dana nakon što je zadobio teške povrede. Muriz ga je posljednji put vidio 8. februara u poslijepodnevnim satima.

Najgora vijest

U razgovoru za Raport prisjetio se kako je to sve izgledalo:

“Nisam zaboravio niti jedan trenutak tog 8. februara. Krenuo sam u pola 7 ujutru na posao. Nisam ga htio buditi, mislio sam neka odmori. Taj dan smo imali dvije dženaze na kojima ćemo biti zajedno. Međutim, ja upalio kamion, hoću da krenem, i u tom momentu vrata se otvaraju. Volio je piti kafu u kamionu. I u tom trenutku prvo ide šoljica i onda on ulazi. Pitao sam ga što je ustao.

On je samo rekao da želi biti sa mnom. Otišli smo jedan kilometar od kuće raditi. Bio je sa mnom jedno vrijeme i onda je otišao kući. Kada je krenuo preko livada, gledao sam ga kako odlazi. Kasnije smo bili zajedno na tim dženazama. Jedna je bila u 13 sati, jedna u 15 sati. Oko 20 sati je otišao po Muneveru da je doveze sa posla. U 20 i 10 je izašao iz kuće. Onda je došla ta najgora vijest. Nadate se da će biti najbolje… Međutim, 15. je stigla najgora vijest.

Laži Alise Mutap

Mnogi su ga upoznali kroz ovo sve. Šta najviše boli? Što ga Alisa, izgleda, nije upoznala. Niko nije vidio Alisinu suzu sve ove godine. Nije progovorila niti jednu riječ o Dženanu. Alisa je to zadržala u sebi. Mnogi su ga građani upoznali i zavoljeli kroz sve ovo. Svi su ga upoznali kakav je bio i kakva smo mi porodica”, navodi Muriz.

Foto: Nedim Grabovica/Raport

Kažu da su im mnogi ‘podmetali nogu’, ali i davali lažne informacije. Muriz kaže da nikada nisu promijenili svoj iskaz, a da su svaku informaciju puno puta provjeravali.

Bilo je mnogo verzija šta se sve dešavalo te kobne noći.

“Kako sam šta saznavao, odmah sam to dijelio sa Ifetom Feragetom. Onda smo to hiljadu puta analizirali dok ne izađemo u javnost. Bilo je ljudi koji su nam govorili i lažne informacije. Mi smo sve dobro provjeravali, pa izlazili u javnost. Sve su bile čudne okolnosti. Alisina izjava da su išli na vidikovac pa kod “Mahira” na pizzu nema logike. Kod Dženana je bilo 2,50 KM u džepu.

Nije mogao da je odvede na pizzu. Kojim novcem je mogao platiti? Kada je izlazio iz kafića na Ilidži, rekao je Hamzi da ‘reguliše’ račun i da je zaboravio novčanik. Novčanik je nađen u kući. U njemu je bilo 1.170 KM. Znao sam da je imao te pare. Dan ranije je Muneveri bio rođendan i dao joj je 100 KM da kupi sebi nešto. I onda Alisa kaže da Dženan nije volio pizzu. Laž. On je baš volio pizzu”, ispričao je Muriz.

Kazao nam je da su policajci na listu mjesta odmah uvidjeli da se ne radi o saobraćajnoj nesreći.

Koliko je trajala veza Alise i Dženana?

“Jedini policajac koji nije znao da se muti je Sefedin Škrijelj. On je bio na KCUS-u i onda mu je Josip Barić rekao da ide na lice mjesta, a da će on ostati na KCUS-u. Josip Barić je došao da muti na Kliničkom centru. Od prvog trenutka počelo je da muti. Dženan je sigurno najmanje 40 minuta ležao. To će se dokazati. Ko su ti policajci koji su stajali iznad njega i namještali dokaze, te komade stakla i plastike. Obijena je prostorija u MUP-u gdje su odložene Dženanove stvari. Dok su ga vozili na KCUS, nas su nazvali”, istaknuo je Muriz Memić.

Arijana kaže da i snimak poziva za Hitnu pomoć puno govori šta se dešavalo tog 8. februara 2016. godine.

“Prvi poziv glasi da je djevojka udarila autom u drvo. Nakon nekog vremena zovu i govore: Ima još neki momak leži. Nije bilo nikakve panike, oni su to sve usporeno radili. Doktor je Murizu rekao da je Dženan kasno dovezen”, kazala je sestra stradalog Dženana.

Fotografije Dženana u kući porodice Memić / Foto: Nedim Grabovica/Raport

Porodica je znala sa Dženanovu vezu sa Alisom Mutap. Veza je trajala nešto manje od dva mjeseca, a prva osoba kojoj se Dženan povjerio o novoj djevojci bila je njegova sestra Arijana.

Cijeli život

“On je meni za tu vezu rekao nekada prije Nove godine. U šali je rekao da želi mi pokaže svoju novu djevojku. Pokazao mi je fotografije i na prvu sam mu rekla da to nije djevojka za njega. Imala sam neki osjećaj. Zabavljanje je trajalo kraće od dva mjeseca. Tokom trajanja te veze on je meni rekao da je Alisa dobila neku poruku u kojoj prijete da će joj likvidirati momka. I da će joj to biti najkraća veza. Rekla sam mu da što prije treba da završi sa tom pričom. Također, kazala sam mu da to nije za njega i da ne treba da plaća tuđe račune. Rekla sam mu da me ne dovodi u situaciju da ja moram Murizu da govorim za taj problem. Dženan me je zamolio da nikom ne govorim i da će on to sve riješiti.

Nakon nekoliko dana je došao i kazao kako je sve riješeno. Rekao mi je da su to riješili Alisin zet i rođak. Nakon dvije sedmice se desio napad na njega. Tih sedam dana dok je bio u bolnici nikada niko od nas neće zaboraviti. Taj trenutak kada su nam javili da njega više nema… Jednostavno, uvijek se na to vraćamo. Svih ovih sedam godina se vraćamo na to. Šta god da se desi, taj dan je ostao urezan za cijeli život”, ispričala nam je Arijana.

Prve sumnje

Muriz je kazao kako su ga dva dana prije napada na Dženana upozorili da ta djevojka nije za njegovog sina.

“Meni je 6. februara čovjek rekao da je vidio Dženanovu sliku na Facebooku s Alisom. Bili su Mostaru kod Starog mosta. Rekao mi je da vadim sina iz te veze i da ta porodica nije za nas. Međutim, 8. februara je već stradao”, kazao je Muriz.

I Muriz i Arijana su nam kazali da su već od prve noći znali da nije riječ o saobraćajnoj nesreći, ali da su se tih sedam dana samo borili da preživi.

“Mi smo 17. februara na dan njegove dženaze napravili tu stranicu Pravda za Dženana kada smo uvidjeli da sve ide u pogrešnom smjeru. Nama se od prve noći stvorila neka sumnja. Vidjeli smo u kojem će sve ovo smjeru otići. Znali smo da moramo da pozovemo i ljude i javnost da to sve prate. Na početku smo najviše pisali o Dženanu, htjeli smo da ga ljudi upoznaju i da vide kakav je on. Mnogi ljudi nas i danas sretnu i kažu da Dženana doživljavaju kao nekog svog. To nas u svemu ovome čini sretnim. Ustvari, on i jeste bio posebna osoba”, kazala je Arijana.

Porodica Memić u razgovoru sa novinarkom Raporta (Foto: N. Grabovica/Raport)

Muriz Memić nam je kazao kako ga je doktor Alija Čeljo odmah pitao ko mu je rekao da je riječ o saobraćajnoj nesreći.

“To su bile riječi Alise Mutap. Onda su krenule da nam pristižu informacije o prijetnjama, njenim čudnim vezama. Nije samo ta prethodna veza bila čudna, čudne su bile i ostale veze Alise Mutap. Teško mi padne kada kažu: Bio sa djevojkom, Dženanova djevojka. Ona je sama sebe nazvala monstrumom. Od početka je sve bilo čudno. Nije imalo logike i onda su počeli ljudi govoriti šta se možda desilo. Od početka su mislili da je stvar gotova.

Znamo ko je to uradio

Mislili su da će nas uspjeti uvjeriti da je navodno saobraćajna nesreća. Boli me što su svi ti policajci koji su radili na istrazi znali sve. Sve su krili od mene. Lagali su. Nevjerovatno kolika mržnja prema Dženanu. Dok su to tako radili, znači da su stali na Alisinu stranu. Sada svi ti što odgovaraju u ovom postupku, odgovaraju zbog Alise. Dženan nije imao neprijatelje. Nisam ni ja, ni moj otac. Mi znamo ko je to uradio. Taj što je to uradio, uradio je zbog Alise. Koliko joj je blizak, ona zna. Ali znam i ja”, kazao nam je.

Alisa Mutap je prvih nekoliko dana, dok je Dženan bio u bolnici, zvala Arijanu. Međutim, kako nam Arijana kazuje, svaki put je imala drugačiju verziju priče.

“Prvih nekoliko dana mi smo imali kontakt sa Alisom Mutap. Čula sam se sa njom telefonom. Oba poziva je imala različitu priču. To sam prenosila porodici i vidjeli smo da nešto nije uredu. Sve dok je Dženan bio u bolnici, nastojala je samo da dođe u posjetu Dženanu, da ga posjeti. Govorila je kako će, čim Dženan izađe iz bolnice, doći ovdje da bude sa njim.

Govorila je kako neće da ga ostavlja niti jednu minutu. Kada je Dženan odreagovao na Muriza u bolnici, mi smo to nekako čuvali u krugu porodice. Međutim, puna je kuća bila, bilo je dosta ljudi. I nekako je to došlo do Alise. Odmah me nazvala i pitala šta je to Dženan mumljao. To je nešto što boli čovjeka. I dok su trajala ročišta, nikada se nije moglo vidjeti da ona osjeća neku žalost zbog svega toga. Da je životinja bio, bilo bi ti žao. Ne mora ni zbog nas, ni porodice, ni prijatelja, ali zbog njega da nikada nije ni trunke osjećanja pokazala. To boli čovjeka”, ispričala je za Raport Arijana.

Optuženička klupa

Porodicu Memić je sedmi dan od tragedije posjetio i otac Alise Mutap, Zijad Mutap.

“Pitao sam ga da mi kaže ime osobe koja je kriva, a da ću ja zaštititi Alisu. On kaže: ‘Allaha mi, moja porodica nema ništa sa ovim’. On se tu sam imenovao. Zašto bi porodica imala nešto sa saobraćajnom nesrećom? Rekao sam mu da ga sada pitam i da neću više nikada. I nikada ga više nisam pitao. Sami smo došli do svega ovoga. Interesantno je da na Kantonalnom sudu bilo preko 40 ročišta. Niti na jednom on nije bio. Dakle, sudi se i onima koji su navodno i njegovu kćerku udarili.

Zašto ga ne interesuje ko je Alisu udario? Zašto nikada nije došao za svoje dijete da se bori? Njega to ne zanima. On to krije sam od sebe. Vidjet će građani na kraju koliko u svemu ovome ima Zijada Mutapa. Ima ga 100 posto. I Zije, i Alise. Kako god se postupak sutra završi, oni će opet biti na optuženičkoj klupi”, kazao je Muriz.

Najteži trenutak

U toku razgovora osvrnuli smo se i na momenat kada je Dženan reagovao dok je bio u bolnici. U tom trenutku sa njim je bio njegov otac.

Vidno uznemiren Muriz nam je ispričao kako je to sve izgledalo:

“Neću pretjerati ako kažem da svaki dan mislim na to. Vraća mi se slika kako se trznuo i kako sam izletio i tražio medicinsku sestru. Rekao sam joj da je pomaknuo ramenom. Rekla mi je da mu pričam i da me sve čuje. Možete misliti kako se osjećate. Ne znam ni šta sam sve rekao. Pričate i čuje vas. Ne znam to ni opisati. Sada se i nasmijem. Drago mi je, čuo me šta sam pričao. Sada ga više nema…”.

Dodao je kako je svog sina sanjao samo dva puta tokom ovih šest godina.

“Jednom sam ga na trenutak sanjao. Kao leži i govori mi: “Što te to nema, jara”. Ne sjećam se dobro tog sna. Jedan sam dobro zapamtio. Sanjao sam kako Dženan izlazi iz kamiona i govori mi: “Jara, šta ti je ovo prljavo. Pometi to”. Kao da mi je rekao neku poruku. Evo dobro smo pomeli. Natjerali smo da ih rade. Ovi što sjede kao osumnjičeni, nisu se nadali da će ikada doći u sudnicu. Ide nova istraga. Dalida Burzić nije mogla ni zamisliti da će biti suspendovana, a kamoli da se vodi istraga protiv nje”, istaknuli su u emotivnoj ispovijesti Memići.

Mnogo laži

Sa suzama u očima, Arijana je izdvojila dva najteža trenutka.

“Prvi je kada sam mu bila u posjeti u bolnici. To je nešto što neću nikada zaboraviti. Medicinska sestra mi je rekla da mogu da mu pričam, da me sve čuje. Drugi najteži trenutak je bio kada su mi javili da je umro. Nazvali su Muriza. Odmah sam vidjela da nešto nije uredu. On ništa nije progovorio, samo je izašao iz sobe. Ja sam za njim u hodnik i rekla sam mu da mi kaže šta se dešava. On je samo šutio. Rekla sam samo da kaže da je živ. On je rekao da nije”, zastala je na trenutak Arijana.

Arijana Memić: Nećemo odustati (Foto: N. Grabovica/Raport)

Potom je plačući nastavila:

“U tom trenutku i svjesni ste situacije i niste. U tom trenutku smo svi rekli da ćemo do kraja ovo da izguramo. Da nikada nećemo odustati. Da odustanemo, to bi bila izdaja njega. Znamo da vjeruje i on u nas. Vjerujem u dragog Boga i kažem: Neka bude kako Bog odredi i kako je najbolje. To nas drži svih ovih godina. Da nema toga, ne bismo mi do ovog dogurali. Kada je čist nijet, Bog je na toj strani. Nama stvarno jeste. Bilo je svega i svakakvih priča i mnogo laži”, kazala je Arijana.

‘Hoćemo pravdu i istinu’

Muriz i Arijana nikada nisu na ulici sreli Alisu Mutap niti njenog oca Zijada.

“Hasana Dupovca sam sreo. Vozio se službenim vozilom. Otvorio sam prozor i rekao mu: Selam alejk mumine. Vozač je dao gas i otišli su. Ja ga stignem do narednog semafora i kažem mu: Brzo ćemo, mumine. Na sljedećem semaforu, Hasan plače. Znao je da me laže. Kakve su to kukavice. Ja da nisam upravu, oni bi mene zatvorili odmah. Znaju da sam upravu. Zdravka Knježevića sam sreo i svašta mu nagovorio. Da nisam upravu, zatvorili bi me. Neki su se za ovo okoristili i dobili pare, neki nisu. Uradili su ovo bez para”, kazao je Memić potom dodao:

“Neki dan je došao čovjek, visokopozicioniran u SDA. Imali su sjelo na minderu, kako to oni zovu. Tom prilikom su kazali: Da smo znali da će dovde doći, ubili bismo ga na početku”. Mene. To im je sada priča. Što nisu? Sada će im se to obiti o glavu. Ne dopušta dragi Allah, mi hoćemo pravdu, istinu. Oni kao da su zabludjeli i misle da laž može proći. Dokazali smo da ne može. Dokazali smo da nismo budale. Da hoće dragi Allah, mi bismo oboljeli svi. Mi ne pijemo tablete. Ifet, Arijana i ja ne pijemo tablete.

Odustati neće ni Tužilaštvo BiH

Ono što su zamislili nije prošlo. Kada smo došli do ovog, mi nećemo odustati. Neće odustati Tužilaštvo BiH. Mogu ja pričati koliko hoću, našli smo tužioce koji hoće da rade. Svaka im čast. Sve riječi pohvale i zahvale za tužioce. Gordani Tadić hvala jer je otvorila istragu. Milanko Kajganić nas je pitao koliko hoćemo tužilaca u timu. Mi smo rekli da smo zadovoljni sa ovim tužiocima.

Jedan je čovjek kakav je Ifet Feraget. Radio je besplatno. Kada je bilo i teških trenutaka, rekao je: Dijete je u pitanju. Kada sam jednom bio u krizi rekao sam mu da odustane, jer hoće da ga slome. Kazao mi je da mu ne mogu ništa, jer nema mrlje u karijeri. Samo je rekao: Dijete je u pitanju, zato hoću. Time se sve kaže kakav je on čovjek”, kazao je Memić.

Kako je Dženanova mama?

Na kraju razgovora pitali smo Muriza i Arijanu kako se sa cijelom situacijom sve ove godine nosi Dženanova mama, Munevera.

“Nekako… Sada i pričamo pred njom. Na početku nismo. Ako je nešto bitno, odemo u drugu sobu. Imala je i operaciju.. Nikada nije došla niti na jedne proteste. Nikada nije otišla na spomenik. Ne može. Na mezaru je bila. Kao podrška je uvijek tu. Spremi mene, Arijanu. Sve ona to isprati. Sada se uključila. Sada prati društvene mreže. Vidimo kada dođemo je li plakala ili nije.

Najviše boli kada optuženi krenu da pričaju o porodici i o njihovom zdravstvenom stanju. Na završnim riječima pitao sam šta smo mi trebali da kažemo u kakvom je zdravstvenom stanju Dženanova mama. U kakvom smo mi psihičkom stanju? Mi ponosni kada kažemo da nama ne treba doktor ni meni ni Arijani. A oni se pozivaju na doktore. Da nismo dobro psihički ne bismo ovo ni uspjeli”, kazao je Muriz.

Borba porodice Memić / Foto: Nedim Grabovica

Sutra sa početkom u 9 sati u Sudu Bosne i Hercegovine bit će izricanje presude. Pitali smo ih da li ima straha od toga šta će se desiti sutra.

Naučili smo živjeti sa tim

Muriz nam je kazao kako nema straha, ali da velike nervoze ima.

“Nema straha. Strah smo prošli. Ima li smo prije dva suđenja. Jedno na Kantonalnom, a onda na Vrhovnom sudu. Na Kantonalnom je bilo strah, jer nismo znali. Sada smo naučili živjeti sa tim. Međutim, nervoze ima. Tužilaštvo BiH je izvelo 65 svjedoka, a odbrana optuženih nije imala niti jednog svjedoka”, zaključio je Muriz.

Muriz Memić: Nema straha (Foto: N. Grabovica/Raport)

Arijana nam je kazala da je velika nervoza prisutna, ali da je sve lakše kada vide koliku podršku imaju.

“Mnogi nam se javljaju i najavili su dolaske na presudu. Sve je nekako drugačije kada znate da niste sami. Hvala Bogu, nismo bili sami niti jedan dan u ovih sedam godina. To nam daje dodatnu snagu. Mi kažemo: Zar da odustanemo kada su svi ljudi uz nas. I oni se bore skupa sa nama. Kakva god presuda bude, mi očekujemo da ih osude, ali spremni smo na sve. Jer imamo takvo iskustvo sa pravosuđem. Vidimo kako to sve funkcioniše. Mi nikada nismo odustali niti ćemo odustati. To je naša poruka pred izricanje presude”, zaključila je Arijana Memić za Raport.