Emotivno obraćanje na skupu u Sarajevu: “Samo u Palestini majka nosi dijete dva puta…”

.
"Večeras će mnoga djeca u Palestini zaspati gladna. Neki se nikada neće probuditi jer će ih ubiti izraelska armija. Samo u Palestini majka nosi dijete dva puta, jednom kada se rodi, drugi kada ga ubiju", kazala je na današnjem skupu u Sarajevu djevojka koja se predstavila kao Sara iz Palestine.

“Ali neće ih samo ubiti granata već i šutnja cijeloga svijeta. Zato što su palestinska djeca samo broj iz statistike poginulih. Zašto svijet ne priča da je šutnjom ubio buduće inžinjere, doktore, pisce i naučnike? Zašto se izraelskom agresoru dopušta da ubija one koji bi sutra spasili ovaj svijet”, kazala je djevojka Sara u svom obraćanju.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4.385 Palestinaca, među kojima je 1.756 djece.

Više od milion od 2,3 miliona ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, upozorilo je jučer pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice “preplavljene” ranjenicima i da djeca “umiru alarmantnom brzinom”.

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom saopćenju da je humanitarna situacija u Gazi bila “očajna” i prije sukoba koje je počeo 7. oktobra.

– Ona je danas katastrofalna. Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta – dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da “učini više” kako bi pomogla stanovnicima Gaze.

Pojas Gaze, pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom otkako je Hamas ondje preuzeo vlast u 2007. godini siromašno je područje od 362 kvadratna kilometra koje je od 9. oktobra pod “potpunom opsadom” Izraela koji mu je prekinuo opskrbu vodom, strujom i hranom.

Ovih dana u mnogim gradovima širom svijeta održavaju se skupovi podrške palestinskom narodu.

 

Foto:N1