Emrah Tepić, slijepi mladić koji je pokazao da se sve može: Malo ću se odmoriti od učenja, želim se zaposliti

.

Emrah Tepić iz Šturlićke Platnice kod Cazina primjer je kako se sve može kada se hoće. Tepić, mladić koji je slijep od rođenja, nedavno je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a njegov magistarski rad posvećen je položaju osoba s invaliditetom u BiH.

Tema njegovog magistarskog rada bila je ''Društveno-politički položaj osoba s invaliditetom u BiH''.

Voli istraživati

Tepić je za “Avaz” govorio o svojim planovima.

Volio bih da radim nešto što je u vezi s mojom strukom, tj. sa strukom politologa. S obzirom na to da sam ja neko ko voli mnogo da istražuje i analizira, volio bih da radim na analizi dosadašnjeg pravnog okvira kojim se štite i reguliraju prava i položaj osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini - naveo je Tepić.

Dodao je kako bi volio raditi i na izmjenama nepravilnosti u politikama i programima koji se tiču ove populacije te poboljšanju njenog položaja.

Želio bih da primjenjujem u praksi sve ono što je zagarantirano Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom i ostalim međunarodnim i domaćim dokumentima - naveo je Tepić.

Učenje jezika

Iako namjerava jednog dana i doktorirati, kaže da neće žuriti s tim.

Malo ću da odmorim od učenja i posvetim se sebi. Iako dosta dobro govorim engleski i njemački jezik, volio bih u budućnosti da ih usavršim kako bih mogao biti što uspješniji na tržištu rada. Eto, to su otprilike moji planovi za budućnost - naveo je Tepić.

San postao stvarnost

Za Emraha i njegovu majku Zumretu odbrana magistarskog je bila svečan, emotivan i uzbudljiv čin.

-Reći ću vam samo da sam presretan, rasterećen i nadasve ponosan što sam konačno postigao uspjeh o kojem sam maštao i što je moj san postao stvarnost, java koja mi je nadohvat ruke. Za mene je to ogromna pobjeda i taj osjećaj se ne može riječima opisati, već se mora doživjeti - kazao je Tepić.

Njegov rad je ocijenjen najinspirativnijim u posljednjih nekoliko godina.

 

Foto: Facebook