Energetska budućnost u BiH: Šansa u obnovljivim izvorima energije, ali treba nam i zakon

.

 

Do kraja godine električna energija neće poskupiti za domaćinstva. To je nedavno prilikom posjete Bihaću potvrdio ministar energije i rudarstva F BIH Nermin Džindić. Ipak struja će biti skuplja za privrednike a i sami građani vjeruju da će ipak  doći do poskupljenja. Zato je i posve logično da je nakon rasta cijena ostalih energenata porastao interes za solarne panele o kojima se nedavno razgovaralo na  sajmu ‘EKOBIS’. Svoja iskustva o ovoj  temi prezentirale su firme koje se bave solarnom energijom ali i ustanove koje već imaju ovaj sistem…

U postavljanje solarnih panela na krovnu konstrukciju u SRC ‘STENS’ u Bihaću prije par godina uložili su oko 30.000 maraka. Ovim sistemom zagrijavaju toplu vodu koja se pogotovo u ljetnim mjesecima troši u velikim količinama ,nakon teniskih i ngometnih treninga i takmičenja. Uvođenjem ovog sistema uštede su značajne i ulaganje svakako ima svoju ekonomsku opravdanost ističe direktor ove ustanove Ermin Lipović.

Za razliku od javnih ustanova i privrednika, građanima  je ova investicija  uglavnom preskupa jer za prosječno domaćinstvo ona košta u prosjeku od 7-8 000 maraka. Subvencija za njihovo postavljanje u F BiH nema što nije slučaj u manjem bh. entitetu, gdje je nedavno raspisan poziv za domaćinstava koja bi solarne panele trebali dobiti besplatno.

Građani u FBIH olakšice bi trebli dobiti nakon što novi zakon o električnoj i solarnoj energiji prođe parlamentarnu proceduru. Time bi se trebalo otvoriti tržište i veće mogućnosti korištenja ove energije. Za sad u USK ima jako malo implementiranih solarnih elektrana, što nije slučaj s drugim kantonima. Vlasnik bosanskokrupske firme koja postavlja i održava solarne panele najviše posla ima u drugim krajevima BiH.

Obnovljivi izvori energije budućnost su ali logičan je i oprez građana koji već skupo plaćaju dostupne energente do kojih sve teže i dolaze. Solarna energija za mnoge bi bila prvi izbor, ali po sadašnjim cijenama koštanja teško da će se većina građana za nju i odlučiti.