fbpx Ensad Korman, v.d. direktora FUP-a: Molimo građane da vjeruju policiji (VIDEO)

Ensad Korman, v.d. direktora FUP-a: Molimo građane da vjeruju policiji (VIDEO)

Home

Ensad Korman, v.d. direktora FUP-a: Molimo građane da vjeruju policiji (VIDEO)

Ensad Korman
Ensad Korman, v.d. direktora Federalne uprave policije je govorio o potrazi za Edinom Gačićem, koji se sumnjiči za trostruko ubistvo na području općine Konjic i u mjestu Suhodol nadomak Sarajeva.

On je gostujući u Danu uživo na N1 istakao da je trenutno jako teško na terenu zbog vremena i same prirode posla.

"Od 9. februara smo na terenu neprekidno, 24. sata bez odmora i zamjene", poručio je. Ipak, pohvalio je komunikaciju i koordinaciju sa kolegama iz drugih kantona i drugih policijskih i sigurnosnih agencija, kazavši da imaju punu podršku kao u ljudskom tako i u infrastrukturnom smislu.

"Formiran je štab, gdje su pozvani komesari iz nekoliko kantona, svi su se odazvali. Svi rade u punom kapacitetu. SIPA-a je dala jedinicu. Nazvao me i direktor policije Republike Srpske, Darko Ćulum gdje je rekao da daje podršku. Nemamo problema sa koordinacijom", rekao je.

O slučaju nije mogao da kaže mnogo, jer je to posao nadležnog tužilaštva, ali se zahvalio građanima.

"Zahvalan sam građanima, svakodnevno dobijamo desetine poziva. Građani su uznemireni s razlogom. Javljaju nam sve. Na svaki poziv reagujemo, provjeravamo. Nismo imali sreće da otkrijemo lice za kojim tragamo. Molimo građane da pomognu i vjeruju policiji", poručio je Korman.

Edin Gačić je u proteklom periodu djelimično promijenio svoj lični opis, izgubio je nekoliko kilograma, pustio je bradu. Korman je kazao:

"Imamo par forografija. Vrijeme koje je proteklo i uslovi u kojima živi utjecalo je na lični opis. Nosi dioptrijske naočale, on ne može normalno hodati bez njih. Pravimo dodatne fotorobote da sliku približimo njegovom stanju koliko je moguće", pojasnio je.

Nakon puštanja na slobodu iz zatvora Gačić nije praćen, nije bio pod kontrolom.

"Institucije koje se bave tim - ne znam koji je bio povod. To otežava policiji, vraćamo se licu koje smo jednom priveli, sada stvara probleme građanima. Nezadovoljni smo odnosom prema takvim licima i treba se povesti računa u budućnosti o tome. Tako je kako je sad", kazao je.

Inače, kada se procijeni da je određena osoba opasna po okolinu, policijske strukture ih stavljaju pod kontrolu i prate njihovo kretanje, da bi vidjeli da li su spremni da se infiltriraju u zajednicu i nastave normalan život.

"Na ovom zadatku angažovane su specijalističke jedinice policija, najbolje opremljene u BiH. Imamo zaštitnu opremu koja je potrebna. Imamo i specijalističku opremu za zadatak, dronovi, helikopteri i tako dalje. Civilna zaštita nam je ustupila opremu. Imamo sve što nam je potrebno - nadam se da ćemo u što skorije vrijeme završiti ovaj zadatak", poručio je Korman  kao odgovor na pitanje da li imaju svu neophodnu opremu i infrastrukturu za potragu. 

EYOF je u toku, mnogo je turista i stranih državljana u Sarajevu i Istočnom Sarajevu - a Korman je poručio da FUP sarađuje sa MUP-om KS i da rade sve kako bi se potraga okončala, a Edin Gačić bio pronađen.

Objavio: Pon, 11/02/2019 - 22:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top