Enver Buza, bivši komandant Armije RBiH, osuđen na 8 godina zatvora zbog zločina u Uzdolu

asd
Apelaciono vijeće Suda BiH je navelo da je izvršen zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe

Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu kojom je Enver Buza, bivši v. d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u opštini Prozor-Rama.

Apelaciono vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način izvršili zločin nad 27 civila u Uzdolu, među kojima su bile žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatovalo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti imao informacije o zločinu, dodajući da nije naredio istragu o dešavanjima na Uzdolu, javlja BIRN.

Suđenje Buzi obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je Buza po komandnoj odgovornosti osuđen na 12 godina zatvora i proglašen krivim za zločin u Uzdolu, gdje je 14. septembra 1993. ubijeno 27 hrvatskih civila, propustivši da kazni podređene.

Vijeće je donijelo rješenje da se Buzi produže mjere zabrane, koje će trajati do upućivanja na izvršenje kazne. Suđenje je počelo 14. novembra 2016. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.