Epidemiološko stanje u Bosanskoj Krupi zadovoljavajuće, svi testirani negativni na koronavirus

Krupa
Općinski štab civilne zaštite (OŠCZ) danas je održao još jednu sjednicu s ciljem praćenja stanja pandemije koronavirusa u Bosanskoj Krupi.

 Rečeno je da je epidemiološko stanje zadovoljavajuće, da su svi građani testirani posljednjih dana negativni na koronavirus, ali da građani, bez obzira na sve, moraju i dalje voditi brigu o mjerama predostrožnosti kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U Bosanskoj Krupi je evidentiran jedan smrtni slučaj povezan sa koronavirusiom, trenutno je troje zaraženih, jedan pacijent se oporavio, a broj osoba u samoizolaciji kontinuirano opada i sada iznosi trideset sedam. 

Epidemiološko stanje je u Bosanskoj Krupi, kako kaže direktor Doma zdravlja Mujo Kekić, zadovoljavajuće. Svi testirani proteklih dana, kontakti sa zaraženim, uključujući i uposlenike ove zdravstvene ustanove, negativni su na koronavirus. 

Kada je u pitanju poštivanje mjera zabrane kretanja, stanje je također zadovoljavajuće. Od proglašenja stanja nesreće i uvođenja mjera, prema riječima komandira Policijske stanice Bosanska Krupa Adnana Hasića, izdano je petnaest prekršajnih nalog zbog nepoštivanja policijskog sata ili zabrane kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina. 

Komandant OŠCZ Armin Halitović naglašava da je i dalje neophodno voditi brigu o mjerama predostrožnosti. Smatra da sve mjere trebaju ostati na snazi do kraja ovoga mjeseca kada bi se, u zavisnosti od situacije, moglo razmišljati o relaksiranju i popuštanju.  

OČCZ na današnjoj sjednici donio je odluke o plaćanju računa nastalih tokom aktivnosti na prevenciji širenja koronavirusa. Do sada je u ovu svrhu, kako je istaknuto, potrošeno oko 45 hiljada KM namjenskih sredstava.