Erdoan ih protjerao zbog Gulena, traže spas u BiH?

Šest članova turske porodice Kara, koji su dan uoči posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Sarajevu s tri lažna pasoša pokušali ući u BiH, prema nezvaničnim informacijama „Avaza“, vlast u Ankari sumnjiči za pripadnost organizaciji Fethulaha Gulena.

 Protive se izručenju

To je jedan od razloga zašto su od bh. vlasti nakon privođenja u subotu zatražili međunarodnu zaštitu - azil. Oni su, kako smo jučer i objavili, zatražili zaštitu tvrdeći da su im ugroženi životi u Turskoj. Usprotivili su se izručenju Turskoj.

Članovi porodica Kara, Ekrem, Aziz, Selčuk Asim, Nahide Oguz i Nahide, u Sarajevo su stigli letom iz Dubaija, ali je nakon pasoške kontrole utvrđeno da su tri putne isprave djelimično falsificirane, a da ispravu na ime Nahide Kara potražuje Interpol. Predati su u daljnju nadležnost Službi za poslove sa strancima BiH.

foto_1.jpg

Slobodan Ujić, direktor ove službe, potvrdio je jučer za „Avaz“ da su oni zatražili azil, ali da ne zna zbog kojih okolnosti.

- Mi ne znamo zašto tvrde da su im ugroženi životi.  To ćemo saznati nakon što s ovom porodicom u narednim danima budu obavljeni intervjui – rekao nam je Ujić.

Prema nezvaničnim podacima „Avaza“, porodica Kara protjerana je 2016. godine iz Turske zbog sumnje da su gulenovci, a nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji.

Protjerani profesori

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina „Gaziantep Olusum“, bivši je docent na Univerzitetu u Gaziantepu, koji je u septembru 2016. protjeran s još 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO. Ova novina tada je vijest objavila pod naslovom „Konačno“, a na spisku je i Karino ime. Profesor je nakon toga navodno s porodicom pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate.

Izvori „Avaza“ tvrde da su članovi ove porodice u Sarajevo doputovali na dan dolaska Erdoana zato što su mislili da će proći nezapaženo kontrole s obzirom na veliki broj državljana Turske koji su došli na kongres UTD-a. Navodno im je cilj bila jedna od država EU, a BiH samo usputna stanica. U Emiratima su u izgnanstvu bili dvije godine.

 Sud BiH odbio izručiti Gokčen

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je 7. marta pravosnažno rješenje kojim se odbija zamolnica vlasti Turske da im BiH izruči Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen, 25). Ona se, prema navodima Glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je „članica terorističke organizacije Gulena“. U obrazloženju je navedeno da krivično djelo zbog kojeg se izručenje traži ne predstavlja krivično djelo po zakonodavstvu BiH.