Erdoan o napadu na bolnicu: Ovo je zločin protiv čovječnosti i genocid nad ljudima u Gazi

.
Poručio je da Turska nastavlja raditi na uspostavi primirja, a potom i na trajnoj stabilnosti između Izraela i Palestine

 

Smrtonosni izraelski napad na bolnicu u Pojasu Gaze u utorak podigao je "masakr u Gazi" na drugu razinu, rekao je u srijedu turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Erdoan je osudio počinitelje smrtonosnog napada na bolnicu, koji, kako je kazao, "predstavlja zločin protiv čovječnosti, genocid nad ljudima u Gazi".

- Jučer je masakr u Gazi prešao u drugu dimenziju gnusnim napadom na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital. Osuđujem počinitelje ovog napada, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti i predstavlja genocid nad ljudima u Gazi - rekao je Erdoan.

Poručio je da Turska nastavlja raditi na uspostavi primirja, a potom i na trajnoj stabilnosti između Izraela i Palestine.

 

Turski predsjednik je dodao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je postalo potpuno neučinkovito, ponovno nije ispunilo svoju odgovornost.

U sinoćnjem napadu Izraela na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi ubijena je 471 osoba, a 342 osobe su ranjene, od kojih 28 teško.