Erdoan predložio referendum o nošenju hidžaba

xx

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan predložio je organizovanje referenduma o izmjeni ustava u vezi sa pravom da žene nose hidžab u državnim institucijama, administraciji, školama i univerzitetima.

“Ako imate hrabrosti hajde da ovo stavimo na referendum. Neka nacija odluči o tome”, rekao je Erdoan.

On je ovo poručio lideru vodeće opozicione stranke Kemalu Kilidždaroluu, koji je predložio zakon koji će garantovati pravo nošenja marame kako bi se riješila, kako je rekao, duboka polarizacija.

Lider opozicione stranke odbacio je prijedlog o referendumu, optuživši Erdoana da imitira mađarskog lidera Viktora Orbana.

Turski predsjednik često sebe predstavlja kao zaštitnika muslimana, koji su većinski u Turskoj, u odnosu na sekularne elite, sugerišući da bi bez njega pomaci, kao što je ukidanje ograničenja u vezi sa hidžabom, bili ugroženi.

Iako su marame izazvale žestoku debatu nijedan politički pokret sada ne predlaže njihovu zabranu u Turskoj, prenosi “Juronjuz”.

Ustavni sud je u julu 2008. godine odbacio pokušaj Erdoanove stranke AK da ukine zabranu nošenja hidžaba na univerzitetima na osnovu toga da je to antisekularno.

Erdoanova supruga Emine poznata je po tome što nosi hidžab kada god prati muža na javnim nastupima.