Erdoan: Turska će nastaviti s naporima za mir između Rusije i Ukrajine

.
Zahvalio se Putinu i Zelenskom što su omogućili razmjenu zarobljenika

 

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozdravio je razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine te poručio kako će Ankara nastaviti s naporima za postizanje mira između dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

- Naši napori za uspostavu mira između Rusije i Ukrajine se nastavljaju. Zahvaljujem (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu i (ukrajinskom predsjedniku Volodimiru) Zelenskom što su omogućili razmjenu zarobljenika. Ovaj razvoj nas je jako razveselio - rekao je Erdoan u četvrtak novinarima u Centru Turkevi u Njujorku.

- Ovom razmjenom zarobljenika Turske je sada dobila rezultat svoje vjere u snagu dijaloga i diplomacije - dodao je Erdoan.

Erdoan je rekao da će telefonirati s Putinom i Zelenskim čim se vrati iz Njujorka, gdje se obratio Generalnoj skupštini UN-a. Dodao je da bi UN trebao preuzeti inicijativu i uložiti više napora u rješavanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Nažalost, UN nije mogao prekinuti rat, zaustaviti krvoproliće niti pronaći rješenje za energetsku i prehrambenu krizu koja je nastala kao posljedica rata. Napori generalnog sekretara UN-a (Antonio Guterres) da uspostavi koridor za žito po ovom pitanju donekle su umirili UN, ali nema sumnje da treba uložiti više napora da se rat okonča - poručio je Erdoan.

Podsjetio je na riječi američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju povećanje broja stalnih i nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Je li Bajdenova izjava o VSUN-u potvrdila da smo bili u pravu? Sada kažu: "Povećajmo broj i stalnih i nestalnih članica" - kazao je Erdoan, te dodao:

- To je zapravo ono o čemu smo govorili kada smo kazali da je 'Svijet veći od petice'. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti.

Erdoan se dotakao i nabavke F-16 od SAD-a.

- Atmosfera se razvija u pozitivnom smjeru. Nadamo se da će tako nastaviti i mislim da ćemo rezultate toga imati što prije - rekao je Erdoan.

Izvor: