Erdoan: Turska ne može uvesti sankcije Rusiji

.
Moramo zadržati svoju osjetljivost po ovom pitanju. Prvo, ne mogu ostaviti svoje ljude na hladnoći zime. Drugo, ne mogu zaustaviti našu industriju, poručio je Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da je komentar njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog o potrebi za referendumom za kompromise s Rusijom "pametno vodstvo", citirala ga je televizija NTV i drugi, prenosi Reuters.

Obraćajući se novinarima na povratnom letu sa samita NATO-a u Briselu, Erdoan je također rekao da Turska ne može uvesti sankcije Rusiji zbog njenih energetskih potreba i suradnje.

- Gotovo polovicu prirodnog plina koji koristimo kupujemo iz Rusije. Zasebno, s Rusijom pravimo našu nuklearnu elektranu Akuji. Ne možemo ih ostaviti po strani.

Dakle, tu se ništa ne može učiniti. Moramo zadržati svoju osjetljivost po ovom pitanju. Prvo, ne mogu ostaviti svoje ljude na hladnoći zime. Drugo, ne mogu zaustaviti našu industriju. Moramo ih braniti - naglasio je Erdoan.

Erdoan je istakao da će u narednim danima održati odvojene razgovore s ukrajinskim i ruskim kolegama kako bi ocijenili održani samit.