Erdogan će se tokom posjete Velikoj Britaniji sastati sa premijerkom May

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će od 13. do 15. maja boraviti u posjeti Velikoj Britaniji, a očekuju se sastanci s kraljicom Elizabetom II i britanskom premijerkom Theresom May, piše The Independent.

Posjeta će biti upriličena, kako je to saopćeno, da bi Turska i Velika Britanije, koje su strateški partneri, demonstrirale svoje "bliske odnose" i jačale "bilateralne odnose i saradnju". Osim Britaniju, Erdogan će posjetiti i Sjevernu Irsku.

Planirano je da se Erdogan u okviru posjete Velikoj Britaniji sastane sa kraljicom Elizabetom II i premijerkom Theresom May i da prisustvuje zatvaranju šestog po redu Tursko-britanskog foruma. Također će se obratiti Kraljevskom institutu za međunarodne odnose (Chatham House) u Londonu.

Navedeno je da će tokom Erdoganove posjete Londonu biti govora o jačanju bilateralne saradnju na poljima ekonomije, trgovine, sigurnosti, odbrambene industrije, kulture, ali i o temama dešavanja u Siriji i Iraku.

Podsjećamo, Erdogan će nakon posjete Velikoj Britaniji učestvovati 20. maja na skupu u Sarajevu, uoči prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj zakazanih za 24. juni 2018. godine. Prisustvu skupu u Zetri potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.