Erdogan: Islam je religija mira

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sa državljanima Turske u zgradi Old Billingsgate u Londonu. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio da je islam religija mira.

“Islam je religija mira. Nikad nećete moći unijeti terorizam u našu religiju. Ne možete staviti islam kao pridjev za opisivanje terorizma. Neki nesavjesni lideri cijenjenih zemalja koriste izraz 'islamski terorizam'. To ne možemo prihvatiti“, rekao je Erdogan.

Također, se osvrnuo na operaciju “Izvor mira“ na sjeveru Sirije.

“Turska je nezavisna u vođenju svoje vanjske politike i ne traži odobrenje za operaciju koja se tiče njene sigurnosti“, naglasio je turski predsjednik.

Erdogan je protekla dva dana boravio u Londonu povodom samita lidera NATO Saveza. Uoči samita, u utorak, sastao se sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i domaćinom britanskim premijerom Borisom Johnsonom u ulici Downing 10. Nakon sastanka “četvorke“ o Siriji sa liderima Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Erdogan je kazao da je razgovor bio dobar. Isto su potvrdili i njemačka kancelarka, te francuski predsjednik.

Turski predsjednik Erdogan 22. oktobra se u Sochiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije. Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se pripadnici organizacije koju Turska smatra terorističkom YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

Izvor: