Erdogan kaže da je izgubio izbore zbog potkopavanja iz stranke

Nakon gubitaka na izborima turski predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će "pozvati na odgovornost" sve članove koji bi mogli pokušati oslabiti njegovu Stranku pravde i razvitka (AKP).

"Teško je progutati ono što su neki ljudi učinili iznutra", rekao je Erdogan na stranačkom skupu u Ankari ne imenujući nijednog dužnosnika.

Kaže kako će pozvati sve na odgovornost

"Ono što se događa u pokrajinama, u okruzima, sve te informacije dolaze do nas. Pozvat ćemo ih na odgovornost kada za to dođe vrijeme. Nećemo ih nositi na leđima", rekao je.

Erdoganove opaske uslijedile su nakon rijetkih oštrih kritika bivšeg premijera i predsjednika AKP-a Ahmeta Davutoglua poslije gubitaka na izborima.

Davutoglu je 22. travnja izdao dugačko priopćenje na društvenim mrežama u kojem je za izborni neuspjeh okrivio promjenu politike AKP-a i savez s ultranacionalistima.

Erdogan nije rekao koje će mjere konkretno poduzeti, prenosi Hina.

Izgubio Istanbul

Na lokalnim izborima 31. ožujka oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) dobila je nadzor nad Ankarom, turskim glavnim gradom, i Istanbulom, gospodarskim središtem zemlje, kojima je konzervativni islamistički AKP vladao 25 godina.

Erdogan i AKP su, žaleći se na prijevare na izborima u Istanbulu, zatražili ponovno glasanje. Vrhovno izborno vijeće Turske (YSK) trebalo bi za nekoliko dana presuditi o tim navodnim nepravilnostima.

Erdogan je u subotu rekao kako će njegova stranka nastaviti pravnu bitku protiv onoga što je nazvao "organiziranom kampanjom" da se "ukradu" izbori u Istanbulu.

Izvor: