Erdogan: Kao i u Bosni, globalne institucije su zakazale u G@zi

.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su oni koji sude o ljudskim pravima i slobodama zatvorili oči pred brutalnim ubistvima djece, beba i žena u Gazi u posljednjih 105 dana. Erdogan je naglasio da će oni koji su odgovorni za masakr od oko 25.000 nevinih ljudi u Gazi, većinom žena i djece, suočiti s “gorućim posljedicama” svojih djela.

Na ceremoniji u sjeverozapadnoj pokrajini Yalova, Erdogan je kritizirao zapadne zemlje i međunarodne sigurnosne institucije, tvrdeći da su izgubile kredibilitet zbog neaktivnosti u vezi s događajima u Gazi.

Optužio je Izrael, posebno premijera Benjamina Netanyahua, za barbarstvo i genocid protiv Palestinaca.

 

Dodao je da su, kao i u Iraku, Bosni, Siriji, Jemenu, Mianmaru, Somaliji i Afganistanu, institucije odgovorne za osiguranje globalne sigurnosti zakazale i pretrpjele ozbiljan gubitak ugleda.

 

O borbi Turske protiv terorizma, Erdogan je rekao da će se nastaviti.

“Nastavit ćemo našu odlučnu borbu protiv terorizma sve dok se močvara terorizma u Siriji i Iraku potpuno ne isuši”, kazao je Erdogan.

 

Erdogan je naglasio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i izrazio odlučnost da će se boriti dok se “močvara terorizma” u Siriji i Iraku potpuno ne isuši. Ove izjave dolaze usred napetosti između Turske i Izraela, posebno u vezi s događajima u Gazi i širem Bliskom istoku.