Erdogan: Nadamo se da ćemo i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji nam je dao rahmetli Alija Izetbegović

Erdogan
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je kako Turkiye već duže od 20 godina ulaže napore i konstantno jača odnose s bratskim i prijateljskim zemljama.

 

Erdogan je rekao kako će i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji mu je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Erdogan je na zvaničnom Twitteru objavio poruku u kojoj se dotakao napora koje ulaže Turkiye u svojim odnosima s bratskim i prijateljskim zemljama. Uz tekst podijelio je i fotografiju tokom jedne od svojih posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ne možemo dovoljno zahvaliti Bogu što imamo dom poput Turkiye, što imamo domovinu poput Turkiye. Turkiye je uvijek bila siguran dom i mjesto blagostanja za svakog brata i sestru koji su kroz povijest bili u nevolji, Čerkeze, Tatare, Gagauze, Albance, Pomake, Bošnjake, Turkmene, Mešketi, Uzbekistance, Ujgure- naveo je Erdogan.

Kazao je kako Turkiye vremenom ima sve jače veze sa svojim bratskim i prijateljskim zemljama, s kojima dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik i vjeru.

Naglasio je kako je Turkiye priskočila u pomoć Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i Albaniji usljed razornog zemljotresa.

Kao rezultat ovih napora koje nastavljamo već 21 godinu, ponovo smo osvojili srca i očuvali naslijeđe sultana Fatiha nakon stoljeća čežnje. Nadamo se da ćemo i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji nam je dao rahmetli Alija (Izetbegović)-poručio je Erdogan.