Erdogan: Ne odustajemo od kupovine S-400

Turska neće odustati od dogovora o kupnji raketnog sistema S-400 od Rusije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu, dan nakon neformalnog roka koji je Turskoj dao Washington da odgovori na američku kontraponudu, prenose Agencije.

Članica NATO saveza, Turska opetovano ponavlja privrženost kupovini ruskog sistema raketne odbrane, uprkos upozorenjima iz Sjevernoatlantskog saveza kako se S-400 ne može prilagoditi NATO odbrambenim sistemima.

Američki zvaničnici postavili su neformalan rok 15. februar za Ankaru da odgovori na američku ponudu te su poručili kako će Washington, ako Turska nastavi s kupovinom sistema S-400, povući svoju ponudu o prodaji 3,5 milijarde dolara vrijednog raketnog sistema Patriot.

Naglasili su, također, kako će Turska onda imati problema i pri kupovini Lockheed Martinovih F-35 borbenih višenamjenskih aviona te kako će SAD možda Turskoj nametnuti i sankcije.

'To je gotova stvar'

Međutim, Erdogan je naglasio kako će Turska nastaviti s kupovinom sistema S-400.

Rekao je to nakon trilateralnog sastanka Rusije, Irana i Turske na temu rata u Siriji, koji je održan u ruskom crnomorskom gradu Sočiju.

"Dogovorili smo kupovinu S-400 s Rusima, zato odustajanje ne dolazi u obzir. To je gotova stvar", rekao je turski lider.

Napomenuo je kako je Turska otvorena za kupovinu Patriot sistema od SAD-a sve dok bi taj dogovor bio u turskim interesima, no dodao je kako i dalje postoje problemi oko dostave i proizvodnje, a o kojima i dalje raspravljaju s Washingtonom.

Službena ponuda za kupovinu sistema Patriot ističe krajem marta, rekli su američki zvaničnici za Reuters, nakon čega bi se morala dati nova ponuda.