Erdogan: Nikada nismo bili bliži cilju velike i snažne Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako će u narednih nekoliko sedmica biti raspisan tender i započeti s realizacijom projekta “Kanal Istanbul”.

Erdogan je u Istanbulu govorio na susretu s turskim izvoznicima, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja. Govorio je i o projektu “Kanal Istanbul”, prenosi Hayat.ba.

U narednim sedmicama ćemo raspisati tender i, ako Bog da, započinjemo s projektom ‘Kanal Istanbul’. Nije riječ o projektu koji je pokrenut prije sedmicu ili godinu dana, ovo je korak koji je napravljen u posljednjim mjesecima mog mandata kao gradonačelnika Istanbula – rekao je Erdogan.

“Kanal Istanbul” je jedan od strateških velikih projekata u Turskoj i planira eliminisati rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, posebno saobraćanju tankerima preko Bosfora.

Prema informacijama turskih zvaničnika, šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte na Bosforu od 1960-ih godina.

Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebao bi povećati dnevni kapacitet od 160 plovila.

Erdogan je govorio i o turskoj ekonomiji, te poručio kako je njegova zemlja čvrsto posvećena cilju da svoj izvoz poveća na 500 milijardi dolara.

Nikada nismo bili bliži cilju velike i snažne Turske – poručio je Erdogan.