Erdogan: Ako narodi Evrope danas žive u miru, to je zahvaljujući Turskoj

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o Siriji, poručio da ako evropski narodi danas u svojim zemljama žive u miru i sigurnosti, onda je to zahvaljujući požrtvovanosti Turske i turskog naroda.

Erdogan je boravio u turskom gradu Kahramanmarasu, a tom prilikom se obratio okupljenim građanima na glavnom gradskom trgu. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je situacija u Siriji.

"Ako danas evropski narodi u svojim zemljama žive u miru i sigurnosti, onda je to zahvaljujući Turskoj i turskom narodu. Ali mi nismo u stanju da se žrtvujemo zauvijek", rekao je Erdogan, te dodao:

"Našoj braći Sirijicima, koji borave u našoj zemlji, nedostaju njihovi domovi i domovina. Žele što prije da se vrate u svoju zemlju".

Naglasio je kako se u sirijske gradove Afrin, Jarabulus i Idlib, za čiju sigurnost je bila zadužena Turska, do danas vratilo više od 300.000 Sirijaca.

"Regije u Siriji u koje se danas vraćaju ljudi, koji su ranije bili primorani da napuste svoje domove, su one regije za čiju sigurnost je bila zadužena Turska. Afrin, Jarabulus, Idlib. U ove regije se do sada vratilo 311.000 naše braće Sirijaca", kazao je Erdogan.

Erdogan je pozvao da se podrže napori koje Turska ulaze vezano za istok Eufrata, poručivši da kada se uspostavi sigurnost u toj regiji milioni Sirijaca će se vratiti svojim domovima.

"Naša poruka je, dajte da u regiji Idliba u potpunosti uspostavimo sigurnost. U vezi s tim razgovaramo s Rusijom i Iranom i ostvarili smo vrlo značajan napredak. Naša želja je da to obavimo u saradnji s našim saveznicima, ali ako nam se na tom putu ne olakša, mi smo odlučni da to ostvarimo po svaku cijenu i u svim uvjetima", poručio je Erdogan, podsjetivši kako pola miliona Sirijaca očekuje od Turske do očisti grad Manbij, kako bi se vratili svojim domovima.