Erdogan: Podržite naš projekat ili otvaramo granice migrantima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegovoj zemlji potrebna podrška za projekte povratka sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu, u protivnom Turska neće imati drugog izbora nego da otvori svoje granice i pusti ih da idu ka Evropi.

Erdogan je, govoreći o aktivnostima Turske na sjeveru Sirije, kazao kako njegova zemlja radi na uspostavljanju sigurne zone kako bi spriječila napade PKK, YPG i ISIS-a, te kako je u velikoj mjeri postigla svoj cilj, prenosi N1.

Kako je naglasio, od međunarodne zajednice očekuje da poštuje tursku osjetljivost kada je riječ o sigurnosti granica ove zemlje.

"Naše očekivanje od međunarodne zajednice je da poštuje našu osjetljivost kada je riječ o sigurnosti naših granica i da podrži naše projekte u vezi s povratkom Sirijaca koji trenutno borave u našoj zemlji", rekao je Erdogan, te dodao:

"Ako se ne podrže naši projekti, u okviru kojih planiramo da se u prvoj etapi od ukupnih 3,6 miliona u Siriju vrati od jednog do dva miliona izbjeglica, mi nećemo imati drugog izbora nego da otvorimo naše granice. Otvorit ćemo granice, neka idu u Evropu."

Erdogan je također kazao da ako je potrebno, Turska će izgradit sigurnu zonu između Tell Abyada i Ras al-Ayna zajedno sa stambenim prostorima u kojima će živjeti izbjeglice, te svim ostalim društvenim prostorima i infrastrukturom koja ima je potrebna za normalan život.

"Na taj način ćemo dokazati svijetu i kazati, pogledajte, to je ono što radi turski narod", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je podvukao da ako se područje na sjeveru Sirije po isteku roka od 150 sati ne očisti od terorista, Turska će to preuzeti na sebe i sama očistiti taj prostor.

"Ako teroristička organizacija nastavi napade iznutra ili izvan pojasa dužine 30 kilometara, mi ćemo nastaviti biti im za petama i učiniti ono što je potrebno", rekao je Erdogan.