Erdogan poručio Merkel: EU podlegla ucjenama Grčke i Kipra

Erdoan
Turski predsjednik razgovarao je s njemačkom kancelarkom i o sukobima u Nagorno-Karabahu te odgovorio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je da je Evrposka unija podlegla ucjenama Grčke i Kipra u vezi sa situacijom u istočnom Mediteranu.

To je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel tokom razgovora obavljenog putem video poziva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Erdogan je poručio Merkel da prošlosedmične odluke donijete na samitu EU-a nisu dovoljne za prevazilaženje problema u odnosima između Ankare i Brisela, saopćeno je iz Erdoganovog kabineta.

Turski predsjednik i njemačka kancelarka tokom su razgovarali i o odnosima Turske s Njemačkom i EU-om, kao i o situacijama u istočnom Mediteranu, Libiji i u Nagorno-Karabahu.

Erdogan je rekao da zajedničkoj izjavi sa samita lidera EU-a nedostaju elementi koji bi kreirali plodno tlo za jačanje dijaloga i saradnje između Ankare i Brisela.

Da se povuku armenske snage

Ističući kako je EU, uprkos dobronamjernim stavovima Turske, podlegla pritiscima i ucjenama Grčke i Južnog Kipra, kazao je da se veliki interesi EU-a ne bi smjeli podređivati sitnim interesima pojedinih članica.

O dešavanjima u Nagorno-Karabahu je turski predsjednik kazao kako se problem okupirane azerbejdžanske teritorije može riješiti isključivo realčizacijom međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda, koje nalažu povlačenje "armenskih okupatorskih snaga" sa azerbejdžanske teritorije.

Dvoje lidera su razgovarali i o krizi u Libiji, a Erdogan je rekao da se ostvareno smirivanje tenzija na terenu ne bi smjelo prokockati za pregovaračkim stolom.

'Macronova izjava je provokacija'

Erdogan je u utorak rekao kako izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o navodnoj krizi islama nije samo nepoštivanje, već i otvorena provokacija.

"Macronova izjava da je islam u krizi, koju je kazao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, prevazilazi klasifikaciju nepoštivanja i otvorena je provokacija", kazao je on.

Također je kazao da je napadanje muslimana postao najvažniji alat evropskih političara za prikrivanje njihovih propusta i neuspjeha.

Pozivajući francuskog kolegu Macrona “da se ne pretvara da je nekakav kolonijalni guverner, već da se odgovorno ponaša”, Erdogan je rekao da u mnogim zapadnim zemljama rasizam i islamofobiju štite i sponzoriraju same države.