Erdogan: Sviđalo se to nekome ili ne, Turska će biti sve jača

Turski predsjednik kritizirao je stavove Francuske prema Turskoj, ali i što Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nema zemlje s muslimanskim stanovništvom.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu u Istanbulu, tijekom obraćanja na završnoj ceremoniji međunarodnih studentskih susreta, da će Turska, sviđalo se to nekima ili ne, nastaviti biti sve jača i jača.

Međunarodne studentske susrete je organizirala Federacija međunarodnih studentskih udruženja.

Govoreći o studentima iz inozemstva koji stječu obrazovanje na sveučilištima u Turskoj, Erdogan je istaknuo kako u njegovoj zemlji trenutačno na različitim studijima boravi 115.000 studenata iz inozemstva te kako je cilj da se ostvari broj od 350.000 studenata.

'Sviđalo se to Parizu ili ne...'

"Naš cilj je da uđemo među prvih pet zemalja s najvećim brojem ugošćenih studenata", rekao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Dodao je kako su poduzete neophodne preventivne mjere od samog prihvata studenata, procesa studiranj, pa do diplomiranja, kako studenti ne bi bili iskorištavani od pokreta imama Fethullaha Gulena, koji je, kako je istaknuo, "neprijatelj islama i Turske".

Komentirajući stavove Francuske prema Turskoj, izjavio je da će, sviđalo se to Parizu ili ne, njegova zemlja biti još snažnija.

"Možete primijetiti ono što [Francuska] čini u posljednje vrijeme protiv Turske... Ako vam smeta to što je Turska sve jača i jača, željeli to vi ili ne, mi ćemo biti sve snažniji", poručio je Erdogan.

On je iznio i kritike na račun Vijeća sigurnosti Ujedinenih naroda.

'Mi želimo pravdu'

"Mi sada poručujemo 196 zemalja: Zar vi nemate pravo biti stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a? Pet stalnih članica, 15 privremenih i 20 članica. Neka svih ovih 20 članica budu stalne i neka ide rotirajućim sustavom. Neka svih ovih 20 članica budu članice Vijeća sigurnosti UN-a. Na taj način će živjeti članstvo svih 196 članica u Vijeću sigurnosti", rekao je Erdogan.

Naglasivši kako trenutačno u Vijeću sigurnosti UN-a nema niti jedna zemlja s muslimanskim stanovništvom, Erdogan je nastavio:

"Kako je to moguće? Mi želimo pravdu. UN je formiran za uspostavljanje pravde, no imamo li mi trenutačno jedan takav pristup? Nemamo. Mi ćemo to nastaviti tražiti. Mi tražimo pravdu za čovječanstvo. Prije ili kasnije ćemo u tome uspjeti. Možda ne odmah, ali jednoga dana će zasigurno biti odgovoreno na zahtjeve za pravdu svih potlačenih u svijetu."