Kazaz: Erdogan tretira Bosnu i Hercegovinu kao “vlastitu prćiju”

Politički analitičar Enver Kazaz izjavio je da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolaskom u Sarajevo na neku vrstu predizbornog skupa pokazuje da BiH tretira, ne kao puko područje svog interesa, već kao neku vrstu potčinjene pokrajine današnje Turske, odnosno kao “vlastitu prćiju”.

“Njegov cilj je da u BiH proširi svoju klerikalnu ideologiju i završi desekularizaciju bošnjačkog društvenog prostora. Drugi njegov važan cilj je da spasi propalu politiku /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića i da promoviše Sebiju Izetbegović kao najperspektivniju tobožnju političku ličnost današnje raspale SDA”, rekao je Kazaz za “Dnevni avaz”.

On ističe da je treći cilj Erdogana da preko leđa BiH i na štetu njenih građana otvori front prema EU i da iskoristi BiH kao sredstvo obračuna sa američkom i evropskom politikom.

“Na taj način Izetbegović je sebi dozvolio da BiH postane talac Erdoganove politike, a on istovremeno pokušava preko turskog predsjednika ušićariti neku šačicu glasova. Niko nikad nije tako žrtvovao vlastitu zemlju i njene građane za račun tuđeg interesa i vlastite političke probitačnosti”, naglasio je Kazaz.