Erdogan za The New York Times: Trump napravio ispravak korak odlukom o povlačenju iz Sirije

NEW YORK (AA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u autorskom tekstu u američkom listu The New York Times naveo da povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Sirije mora biti pažljivo izvedeno u saradnji s "pravim partnerima", prenosi Anadolu Agency.

"Predsjednik Trump je napravio ispravak korak odlukom o povlačenju iz Sirije. Ipak, povlačenje SAD-a iz Sirije mora biti pažljivo izvedeno u saradnji s pravim partnerima kako bi se zaštitili interesi SAD-a, međunarodne zajednice i sirijskog naroda. Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO-u, jedina je zemlja koja ima snagu i posvećenost da izvrši taj zadatak", napisao je Erdogan, dodajući da Turska ima plan o uspostavi mira u Siriji.

Istakao je i da je Turska 2016. godine postala prva zemlja koja je rasporedila kopnene trupe za borbu protiv ISIS-a u Siriji.

"Naš vojni upad onemogućio je pristup ovoj terorističkoj organizaciji granicama NATO-a i spriječio njihovu sposobnost da sprovedu terorističke napade u Turskoj i Europi. Za razliku od koalicionih operacija u Raqqi i Mosulu, koje su se u velikoj mjeri oslanjale na zračne napade koji su izvedeni s malim ili nikakvim obzirom za civilne žrtve, turske trupe i borci Vojske slobodne Sirije išli su od vrata do vrata kako bi iskorijenili pobunjenike u Al Babu, bivšem uporištu terorističke organizacije ISIS", napisao je Erdogan.

"Naš pristup ostavio je gradsku infrastrukturu u velikoj mjeri netaknutom i omogućio da se život vrati u normalu za nekoliko dana. Danas se djeca vraćaju u škole, bolnice koje finansira Turska liječe bolesne, a novi poslovni projekti otvaraju nova radna mjesta i jačaju lokalnu ekonomiju. Ovo stabilno okruženje je jedini lijek protiv terorizma", naveo je turski predsjednik.

Naglasio je da je Turska krajnje odlučna kako bi u Siriji bio poražen ISIS i druge terorističke grupe.

"Turska je posvećena porazu ISIS-a i drugih terorističkih organizacija u Siriji, jer je turski narod dobro upoznat s prijetnjom nasilnog ekstremizma. Godine 2003., kada sam postao premijer, koordinirani napadi Al Qaede odnijeli su desetine života u Turskoj. Nedavno su teroristi ISIS-a ciljali na naše građane, naš način života i inkluzivni, umjereni pogled na svijet koji naša civilizacija predstavlja. Prije nekoliko godina, teroristička organizacija me je nazvala 'podmuklim Sotonom'. Vidjeli smo užas na licima hiljada kršćana i Jazida, koji su tražili utočište u Turskoj kada su ovi teroristi došli po njih u Siriju i Irak", naveo je Erdogan.

"Ponavljam još jednom: teroristi nikada neće pobjediti. Turska će nastaviti raditi ono što mora kako bi osigurala sigurnost za sebe i dobrobit međunarodne zajednice", napisao je predsjednik Turske.

- Želimo provesti sveobuhvatnu strategiju

"U vojnom smislu, ISIS je poražen u Siriji. Ipak, duboko smo zabrinuti da neke vanjske sile mogu koristiti ostatke organizacije kao izgovor za miješanje u unutrašnje poslove Sirije", naveo je Erdogan.

Istakao je da je vojna pobjeda protiv terorističke organizacije samo prvi korak.

"Lekcija Iraka, u kojoj je rođena ova teroristička organizacija, jeste da preuranjene izjave o pobjedi i nepromišljene akcije stvaraju više problema nego što ih rješavaju. Međunarodna zajednica danas ne smije napraviti istu grešku", kazao je Erdogan.

Napomenuo je da njegova zemlja predlaže sveobuhvatnu strategiju za uklanjanje glavnih uzroka radikalizacije.

- Nemamo nikakvih problema sa sirijskim Kurdima

"Želimo da osiguramo da se građani ne osjećaju odvojeni od vlasti, da terorističke grupe ne dođu do plijena nakon pritužbi lokalnih zajednica te da obični ljudi mogu računati na stabilnu budućnost. Prvi korak je stvaranje stabilizacijskih snaga s borcima iz svih dijelova sirijskog društva. Samo raznoliko tijelo može služiti svim sirijskim građanima i donijeti zakon i red u različite dijelove zemlje. U tom smislu, želio bih istaći da nemamo nikakvih problema sa sirijskim Kurdima", naveo je turski predsjednik.

"U ratnim uslovima, mnogi mladi Sirijci nisu imali izbora nego da se pridruže PYD/YPG-u, sirijskom ogranku PKK-a koji Turska i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom. Prema Human Rights Watchu, militanti YPG-a su prekršili međunarodno pravo regrutovanjem djece. Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sirije, završit ćemo intenzivan proces provjere kako bismo ponovno spojili djecu vojnike s njihovim porodicama te u nove stabilizacijske snage uključili sve borce koji nisu bili povezani s terorističkim organizacijama", naveo je Erdogan.

Istakao je da je pružanje adekvatne političke zastupljenosti za sve zajednice još jedan značajan prioritet.

"Pod nadzorom Turske, sirijska područja koja su pod kontrolom YPG-a ili ISIS-a bit će pod upravom vijeća koja će izabrati narod. Pojedinci koji nisu povezani s terorističkim grupama će imati pravo da predstavljaju svoje zajednice u lokalnim vlastima. Lokalna vijeća u pretežno kurdskim dijelovima sjeverne Sirije će se u velikoj mjeri sastojati od predstavnika kurdske zajednice, istovremeno osiguravajući da sve ostale grupe imaju pravednu političku zastupljenost. Turski zvaničnici s relevantnim iskustvom će ih savjetovati o opštinskim poslovima, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i hitnim službama", napisao je u tekstu.

Dodao je kako Turska namjerava da sarađuje i koordinira akcije sa svojim prijateljima i saveznicima.

"Mi smo bili blisko uključeni u procese u Ženevi i Astani, i jedini smo učesnici koji istovremeno mogu raditi sa Sjedinjenim Državama i Rusijom. Mi ćemo raditi na tim partnerstvima da bi se okončao posao u Siriji", istakao je Erdogan.

"Vrijeme je da sve zainteresirane strane udruže snage kako bi se okončao teror koji je pokrenuo ISIS, neprijatelj islama i muslimana širom svijeta, te da se očuva teritorijalni integritet Sirije. Turska pristaje da preuzme ovaj teški teret u kritičnom trenutku u historiji. Vjerujemo da će međunarodna zajednica stati uz nas", zaključio je turski predsjednik u autorskom tekstu objavljenom u američkom listu The New York Times.