Erdogan: Turska je i država Kurda, neka im niko ne traži drugu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da niko Kurdima ne treba tražiti državu, jer je njihova država Republika Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da niko Kurdima ne treba tražiti državu, jer je njihova država Republika Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

Obračajući se desetinama hiljada građana na predizbornom mitingu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u centru Diyarbakira na jugoistoku Turske, Erdogan je istakao da Turska nema problem s Kurdima, već samo s teroristima koji su prijetnja i za kurdski narod.

“Bilo ko da pokuša ugroziti bilo koje pravo moje braće Kurda, nasuprot sebe će prvo naći mene. Danas u Diyarbakiru i cijeloj ovoj regiji vlada sigurnost i spokoj kakav nije viđen u proteklih 40 godina“, kazao je Erdogan ukazujući na veliki uspjeh antiterorističkih operacije koje turske snage provode protiv terorista PKK-a na jugoistoku Turske i šire.

On je također kazao da je kurdski jezik važan i cijenjen koliko i turski i da će uvijek tako i biti.

“Više niti jedan terorist ne može doći i hvatati narod za kragnu, otimati mu imovinu i više ne mogu prisilno odvoditi djecu moje kurdske braće u planine. Više nema majki koje plaću ispred lokalne uprave i čekaju vijest o svojoj djeci“, kazao je Erdogan.

Erdogan je oštro osudio protukandidate koji posjećuju u zatvoru pritvorenog lidera Narodne demokratske partije (HDP) Salahattina Demirtasa, također predsjedničkog kandidata, a koji je optužen za najuže veze s terorističkom organizacijom PKK.

“Krv 53 moje braće Kurda je na rukama Demirtasa i on će za to platiti prije ili kasnije“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također nabrojao brojne projekte koji su u proteklih deceniju i pol znatno unaprijedili kvalitetu života u Diyarbakiru na krajnjem jugoistoku Turske, te je najvio i nove projekte u regiji.

“Stari stadion ćemo pretvoriti u narodni park. Majke će tamo voditi svoju djecu i uživati u zelenilu. Zar to nije lijepo? Mi ćemo to uraditi, a HDP može samo rušiti. Oni i jesu tu samo da ruše“, poručio je Erdogan.

Prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbri u Turskoj održat će se 24. Juna. Za ulazak u parlament zemlje bori se osam političkih partija i 68 nezavisnih kandidata.

Prvi put u Turskoj će na izborima političke stranke nastupiti udružene i u alijanse. Vladajuća AK Partija na izborima će nastupiti u sastavu Narodne alijanse u kojoj je još i dosadašnji opozicioni MHP. Najjača opoziciona Narodna republikanska partija (CHP) ušla je u Nacionalnu alijansu u kojoj su i nedavno formirana Partija IYI, Saadet partija i Demokratska partija.

Ukupno šest kandidata učestvuje u izbornoj utrci na predsjednika Turske, a pored aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tu su još i Muharem Ince, Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaoglu i Dogu Perincek.

Predstojeći izborni proces je važan zbog činjenice da Turska nakon izbora prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Shodno ustavnim izmjenama, ukida se pozicija premijera, a izvršne ovlasti nakon izbora preuzima predsjednik države. Zakonodavne ovlasti i dalje će biti koncentrisane u parlamentu, s tim da će parlament brojati 600, umjesto dosadašnjih 550 zastupnika.

Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od pet godina.