Erdogan: Ukida se policijski sat u Turskoj

asd
Turska dodatno ublažava mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, saopćio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, nakon što je dnevni broj zaraženih opao na oko 5.000 ljudi.

Od 1. jula, “lockdowni” će biti uvedeni nedjeljom, a policijski sat od 19 sati navečer po srednjoevropskom vremenu bit će ukinut, objavio je Erdogan nakon sastanka vlade.

“Saobraćajne restrikcije također će biti ukinute i javne institucije vratit će se normalnom radnom vremenu”, kazao je Erdogan.

Turska je počela ublažavati ograničenja u posljednjim sedmicama, limitirajući “lockdown” na nedjelju i otvarajući restorane za limitirani broj gostiju, nakon što je dnevni broj zaraženih počeo da opada s vrhunca od više od 60.000 ljudi u aprilu.

Turska se nada da će pad broja zaraženih, skupa s ubrzanjem programa vakcinacije od 1,5 miliona vakcinacija dnevno, pomoći u oporavku njenog turističkog sektora.

Nagli rast broja imunizacija također je pojačao nade u snažan ekonomski nastup u drugoj polovini godine. JP Morgan revidirao je cifru turskog ekonomskog rasta na 6,8 posto u prošloj sedmici, pozivajući se na ubrzani tempo vakcinacije, prenosi Reuters.