EU će odluke provoditi bez straha

Evropski lideri postigli su dogovor o timu koji bi trebalo da vodi Evropsku uniju narednih pet godina.

Dvije žene i dva muškarca predloženi su za četiri ključne pozicije. Savršena rodna ravnoteža i ličnosti koje su snažno posvećene Evropi - kažu tamošnji lideri. Za novu predsjednicu Evropske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Evropskog vijeća Belgijanac Charles Michel, za predsjednicu Evropske centralne banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Španac Joseph Borell, prenosi Oslobodjenje.

Dobar signal

Od novih imena domaći stručnjaci očekuju kraj činovničkog rukovođenja i velike promjene. Pozicija BiH u novom rukovodstvu je neizvjesna.

- Ovo je velika promjena u dosadašnjem načinu rukovođenja EU, koji je bio poznat pod nazivom “činovničko rukovođenje”. Tri vrlo jake ličnosti preuzimaju rukovođenje Unijom. Tri ličnosti povezane sa Bilderberg grupom (Ursula von der Leyen, Christine Lagarde, Charles Michel) su nešto što označava da će imati apsolutnu mogućnost provođenja odluka bez straha od nekih činovničkih posljedica koje su se dosad pokazale nedjelotvornim u radu EU. Mislim da je ovo jedan dobar signal. Ovo je jedan znak da se EU kreće u novom pravcu, kaže za Oslobođenje i TV1 dugogodišnji diplomata i bivši ambasador BiH u Bruxellesu Draško Aćimović.

Dodaje da su oni kao tri jake ličnosti sigurno u stanju da provedu i donose vrlo važne odluke te smatra da je to momenat koji je i za Balkan i za BiH vrlo važan. Podsjeća da apsolutna podrška iz Belgije od Charlesa Michela prije nekoliko godina nije iskorištena na putu evropskih integracija.

- Loš dojam iz prošlosti - lekcija za budućnost. Imamo sada mogućnost preko možda i najmoćnijeg čovjeka u ovom momentu u Evropi da pozicioniramo BiH, ojačamo je i da imamo zaista jednog jakog prijatelja, smatra Aćimović.

O poziciji BiH saznat će se puno više onog trenutka kada budu raspodijeljeni resori za proširenje. Struka se nada da će to biti neko iz zemalja koje su relativno novije članice, te time opredijeljene za taj pristup, za razliku od francuskog predsjednika koji je zaprijetio blokadom proširenja.

Dvorište EU

- Ono što je francuski predsjednik rekao svakako je vrlo opasno i ukazuje na to da se u raspravi o budućem izgledu EU ne razmišlja i o njenom istovremenom proširenju. Neka su ranija proširenja uvijek bila praćena značajnim koracima ka unutrašnjoj integraciji i to nikad nije razdvajano jedno od drugog. On, nažalost, govori upravo o jednom takvom procesu. Međutim, dala bih priliku i dala bih vrijeme francuskoj politici da promisli šta će raditi sa ovim neposrednim dvorištem EU, zato što mislim da će i nakon izlaska Velike Britanije doći do određenih promjena, a i recimo da ne treba zaboraviti da se u Francuskoj održavaju lokalni izbori i da su možda te neke ultimativne izjave u ovoj fazi možda više namijenjene domaćoj publici, nego što će se takav francuski stav održati u institucijama EU, kaže prof. dr. Nedžma Džananović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.