EU daje još 2 miliona maraka pomoći: Rok prijave do 20. februara

.

U sklopu ambicioznog projekta EU4AGRI, finansiranog od strane Europske unije, objavljen je javni poziv u vrijednosti od dva miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj poziv ima za cilj jačanje proizvodne konkurentnosti i povećanje produktivnosti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovu mjeru podrške, EU će pružiti finansijsku podršku poljoprivrednicima koji doprinose stabilizaciji tržišta, unapređuju kvalitetu proizvoda, promovišu održive poslovne prakse te uvode nove tehnologije i inovacije. Sredstva podrške, koja se mogu kretati od 40.000 KM do maksimalno 150.000 KM (bez PDV-a) po jednoj prijavi, omogućit će modernizaciju opreme, nabavku traktora, strojeva i druge poljoprivredne mehanizacije.

Da bi projekt bio prihvatljiv, podnositelji prijava moraju osigurati sufinansiranje u iznosu od najmanje 35 posto ukupnih prihvatljivih troškova predložene investicije. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava putem ove mjere podrške iznosi 65 posto ukupnih troškova predložene investicije za sve sektore poljoprivrede.

 

Investicije obuhvataju područja kao što su nabavka opreme, unaprjeđenje kvalitete proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, kao i održivog razvoja kroz poboljšanje upravljanja prirodnim resursima i zaštite okoliša.

 

Prijave na ovaj javni poziv moguće su od 10. januara 2024., a krajnji rok za podnošenje prijava je 20. februara 2024. do 15 sati. Svi zainteresirani poljoprivrednici potiču se da se aktivno uključe u ovu inicijativu, koja predstavlja značajan korak ka modernizaciji i unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini.