EU dogovorila nastavak snažnih sankcija Rusiji i pomoć u oružju Ukrajini

j
Ministri Evropske unije složili su se da nastave sa novim sankcijama Rusiji, potvrdio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

 

Ova odluka je donesena na neformalnom sastanku u srijedu nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista za pridruživanje ratu u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima u New Yorku, Josep Borrell je rekao da je 27 država donijelo političku odluku o primjeni novih sektorskih i pojedinačnih mjera. Šefovi diplomatija zemalja članica EU su se također složili da nastave isporučivati ​​više oružja Ukrajini.

Također, ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) potvrdili su na sastanku u New Yorku u srijedu svoju saradnju u proširenju podrške Ukrajini i odgovoru na sigurnost hrane i energije, saopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Razvoj događaja uslijedio je nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio prvu ratnu mobilizaciju Rusije nakon Drugog svjetskog rata i krenuo u aneksiju dijelova ukrajinske teritorije, te zaprijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije.