EU izdvaja 14,8 miliona eura za migrante u BiH

Iznos od 13 miliona eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, preostali novac je humanitarna pomoć.

Evropska unija izvijestila je da će izdvojiti 14,8 miliona eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 miliona eura namijenjeno za ilegalne migracije.

Iznos od 13 miliona eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije - IOM.

Preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, saoćila je Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je vlasti da koordiniraju pristup prema pitanju migracija.

"Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Evropske komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila znatnu pomoć EU-a, i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica", navodi se u njegovoj izjavi.

Istovremeno je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao kako vlasti moraju zadovoljiti humanitarne potrebe migranata.

Smještaj za 5.000 izbjeglica i migranata

"Unija je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara", kazao je on.

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave van prihvatnih centara.

Od 2007. godine EU je osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 44,8 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument pretpristupne pomoći.

Iz EK-a su naveli da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća, na kojoj vlasti Unsko-sanskog kantona smještaju migrante, EU ili Ujedinjeni narodi smatraju neodgovarajućom.

U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, koji se masovno pokušavaju preko USK-a dokopati Hrvatske i dalje nastaviti prema zemljama EU-a.