Heftičnjak: EU-ov slon u staklarskoj radnji

heft127

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

https://www.cazin.net/vijesti/video-pogledajte-sta-je-tacno-rekao-viktor-orban-o-bosanskim-muslima

Mađarski premijer je nacionalista. To se odavno zna. Po pitanju migranata, po pitanju integracija, njegovi stavovi su nacionalistički. Njegov režim je i utočište za odbjegle kriminalce sa Balkana, kao recimo za bivšeg makedonskog premijera Gruevskog. Orban je vješt manipulator, pa za vlastite potreba često se slika ispred karte velike Mađarske, a islamofobija mu dođe kao adut u vlastitoj političkoj naraciji. Bosna i Hercegovina se čini savršenom za njegovo retrogradno djelovanje, jer je naša zemlja ''zarobljena država'', sa konstantom političkom krizom. U borbi protiv muslimana pronašao je idealnog, korumpiranog saveznika, Milorada Dodika. EU sama ima problema sa Orbanom, ali njena defanzivna vanjska politika otvara prostor Orbanu i sličnim nacionalistima. Problem je što ljudi u zemljama zapadnog Balkana EU vide kao neko svjetlo na kraju tunela, ali dok Orban progovara iz njenog trbuha, Evropska unija postaje sve više birokratska baruština a manje sistem naprednih vrijednosti demokratskog društva. Tako je ove sedmice odjeknula izjava glasnogovornika mađarskog premijera Zoltana Kovacsa, koji je parafrizirao Orbanovu izjavu o Bosni i Hercegovini te kazao: "Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana". To se zove islamofobija i nikako drugačije. Bošnjaci, ti na koje Orban upozorava kako ih integrisati, odbranili su evropske vrijednosti u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. Gdje su oni vladali nisu rušene crkve, niti su postojali sistematski ratni zločini. To su ti muslimani, evropski narod, puno važniji nosioci evropske ideje od notornog nacionaliste Orbana i njegovih bosanskohercegovačkih kolaboracionista.

 

Čović čestitao Božić, iskoristio priliku da naglasi potrebu promjene Izbornog zakona

Još jedan nacionalista i retrogradni političar koji je blizak i Orbanu i Dodiku je Dragan Čović. Čovjek se predstavlja kao ''nosilac europskih vrijednosti'', a u suštini radi sve protiv demokratskog razvoja i integracije države Bosne i Hercegovine. Ono što njega zanima jeste jedan etnički tor gdje će Hrvati biti povlašteni u odnosu na ostale narode i građane. To je njegova politika i pokušaj da se to ozakoni putem izmjena izbornog zakonodavstva više je nego jasno i svakom političkom laiku. Uz podršku Hrvatske i ostalih zemalja koje vide problem sa ''integracijom 2 miliona muslimana'', Čović prividno ima neku vrstu inicijative, ali to je sve kratkog daha. Hrvati se masovno iseljavaju iz BiH, nažalost, kao i drugi narodi. Hrvati pod vodstvom HDZ-a i Dragana Čovića realno nemaju nikakvu perspektivu na ovim prostorima, i to ponajprije moraju shvatiti bh. Hrvati. Proslavljen je Božić, a Čović je tom prilikom rekao: "Ovaj zastoj je opteretio nas Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod. Ohrabreni našom vjerom i sjedinjeni u različitosti suočavamo se sa mnogobrojnim životnim izazovima i kušnjama. Ipak, duboko vjerujemo kako ćemo iz ovog iskustva izaći ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti na kojima moramo ustrajati za dobro svakog čovjeka, obitelji i domovine". Lako je bacati parole, ali kada se svede na praktičnu politiku, Čović pripada generaciji političara koji su upropastili razvoj ove zemlje.

 

Hadžikadić: Izetbegović svojim izjavama ponovo pomaže Dodiku i Čoviću

Na građanskom frontu, sve glasniji postaje lider Plaforme za progres i kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić. Koalicija Država jasno artikuliše stavove i problem vidi u političkom nasrtaju na državu od strane Dodika i Čovića, ali je po državu opasna i korupcija kao i problematični stavovi Bakira Izetbegovića. Hadžikadić smatra da Izetbegovićeva da ponovo računa na pomoć islamskog svijeta, pokazuje mnogo više nego neznanje i političku nezrelost. "Bosni i Hercegovini su potrebne veze i pomoć cijelog civiliziranog svijeta, uključujući i islamske države", izjavio je Hadžikadić. Dodaje kako ovakva izjava samo daje retoričku municiju Dodiku i Čoviću kada ispaljuju rafale mržnje kojima ubjeđuju Evropu i svijet da su bh. muslimani strano tijelo civiliziranog svijeta i potencijalni teroristi. Nama treba država koja je snažna, efikasna i pravedna. Države koja stvara prijatelje širom svijeta i lobira kroz svoje političke, ekonomske, diplomatske, naučne, kulturne i sportske kanale. Možemo mi to. Do nas je", izjavio je Hadžikadić.

 

Gorica Dodik na sraman način komentirala izjave Jasmile Žbanić: "Ona je ta koja nama treba da objasni šta je bilo i šta će biti..."

Ima u medijskom svijetu tako pajaca koji komentarišu sve i svašta iako uglavnom niočemu ne znaju ništa. Jedna od tih pojava je i Gorica Dodik, kćerka mnogo poznatijeg Milorada, koja je odlučila da vlastitom pameću na društvenim mrežama brani svoga oca. Nije to lagan zadatak, ali Gorica je puna samopouzdanja i prazna znanja tako da je umislila da može biti i filmski kritičar. Tako ona govori o filmu koji je nominiran za Oskara, filmu koji je osvojimo tri najvažnije nagrade Evropske filmske akademije, a da ga nije ni pogledala, pa dijeli lekcije najboljoj evropskoj režiserki u 2021. – Jasmili Žbanić. – Zaista umjetnički rečeno, gospođa Jasmila Žbanić širi ljubav i ne bavi se politikom, ona promoviše mir i šteta je da se njeno umjetničko djelo ne prikaže i u Srbiji i Republici Srpskoj. Ona je ta koja nama treba da objasni šta je bilo i šta će biti... – napisala je mala Miloradova Gorica. E moja Gorice, da imaš pameti, puno bi više gledala i slušala, a manje pričala i pisala nešto o čemu nemaš blage veze, a tvoje branjenje oca može se razumijeti sa porodičnog aspekta, ali ako je samo to, onda je to priča za četiri zida. Ovako ispadaš neozbiljna čak i za ove mikrolokalne eresovske prilike.   

 

Porast cijena osnovih namirnica: 'Šampion' je krompir koji je skuplji za čak 210%

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji tema je o kojoj se govorilo tokom cijele godine. Kako je koji mjesec dolazio i kako se stanje na svjetskom tržištu mijenjalo, tako su i građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom iščekivali šta je sljedeće. Povrće, ulje, brašno, pileće meso, samo su neki od prehrambenih proizvoda čije su cijene vrtoglavo rasle u 2021. godini, a velikog uticaja na poskupljenje nekih od ovih namirnica imao je konstantan rast cijena goriva. Tako je cijena dizel goriva na početku godine bila 1,80 KM, a benzina 1,85 KM, dok je prosječna cijena dizela na kraju godine 2,29 KM, a benzina 2,34 KM, što predstavlja značajno povećanje. A tek struja. Povećanje se očekuje u rekordnim ciframa. Privrednici strahuju. Strahuju i građani.

Očekuje se da će nam i 2022, ali i svaka naredna godina, biti sve gora, ukoliko se ne promijeni svijest u politici, koja treba uraditi nešto kako bi stimulisala domaću proizvodnju i pomogla građanima BiH, od kojih ionako većina jedva preživljava, da imaju koliko toliko normalnije uslove življenja, makar da imaju mogućnost da priušte sebi osnovne životne namirnice.

 

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz ima novi posao

Za razliku od naših političara kada izgube mandat i odmah pohrle po ''bijeli hljeb'', bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz ima novi posao. U oktobru je Kurz podnio ostavku na mjesto šefa vlade nakon što su istražitelji korupcije, između ostalog, pretražili njegovu kancelariju i kancelariju njegove stranke OVP. Nakon ostavke potpuno se povukao iz politike. Odluka mu nije bila laka, rekao je na konferenciji za novinare sazvanoj u kratkom roku. Kako piše "Kronen Zeitung", bivši kancelar je našao novi posao. Prema tvrdnjama tog medija, Kurz će u februaru početi da radi za jednu globalnu kompaniju sa sjedištem u San Francisku. List dodaje kako bi Kurz u narednom periodu trebao živjeti "klasičan menadžerski život na relaciji SAD – Beč – Njemačka – Švicarska".